Några bak- och dukningstips för påsk

Chokladmuffins, lemoncurd och söta påskmaränger! För den pysslige

Nu får väl ändå vintern ta och skärpa sig? Vet att man säger så här varje år i slutet av mars, att SKA inte snön och kylan bara försvinna nu? Men i år är ju vintern mer seglivad än någonsin. Jag tänker skrämma bort den med peppiga färger, blommor i glada pasteller, duka vackert och äta njutningsfullt.

Dukningen till höger har textilier från Chamois

Jag talar givetvis om påsken! Denna älskade, men kanske lite styvmoderligt behandlade, högtid. Inte lika kravfylld och mörk som julen och inte lika prestationsladdad som midsommar.

Designtorget skickade detta trevliga påskbud i veckan. Tack!

Fira in ljuset, välkomna våren, omfamna varenda äggjävel i sikte – nu är det påsk. Jag tänker börja pynta och göra fint här hemma lagom till helgen redan imorgon och här kommer lite peppig inspiration som kanske får dig att bli så där lagom husmoderlig också?

Känner du att du har extra tid över så är mina påskkakor ett trevligt pyssel, att göra tillsammans med barnen eller ensam. OBS! Degen ska stå i kylen ett dygn (för din planerings skull)

Flinkenbergs knapriga påskkakor

Ca 120 kakor

300 g smör
300 g strösocker
3 ägg
700 g vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt (eller 2 tsk bakpulver)
1 msk citronsaft (eller finrivet citronskal)
1 tsk ingefärapulver
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt

Gör så här: Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker påsigt. Blanda mjölet med hjorthornssaltet eller bakpulvret och sikta ner i bunken. Blanda i ingefärapulvret, vaniljsockret, saltet och citronsaften. Det ska bli en tjock och smidig deg. Byt till degkrok efter att mjölet adderats om du inte vill knåda själv. Låt degen vila i kylskåpet under natten.

Dagen därpå bakar du ut degen. Kavla ut den tunt, men inte lika tunt som pepparkakor. Skär ut söta små påskmotiv (finns fina att köpa på typ Dollarstore). Lägg på plåt med bakplåtspapper. In i ugnen på 175-180° grader i några minuter. De bränns lätt! Dekorera med glasyr och pastellfärgat strössel och dekorationskulor. OBS! En pincett är perfekt för att placera större kulor, vars yttre hölje annars kan smälta av fingervärmen. Enjoy!

Är många moment i bakningen inte din grej, tipsar jag om denna pragmatiska påsktårta, som helt enkelt är en vanlig sockerkaka som du pudrar över med florsocker. Sedan fyller du det lilla hålet (nästet) i mitten med godisägg. Klart! Enkel och elegant estetik.

Dukningstips! Knyt tygservetten så här och stick i en kvist mimosa (vårens vackraste blomma). Sedan har du vackrast tänkbara blickfång på tallriken. Dukningsbild med textilier från Chamois.

Så stiligt att låta det rustika bordet titta fram i påskdukningen! Och även placera lite grönt på stolarna för naturkänsla. Inspirationsbilden kommer från Fyrklövern. Till höger en gammal påskoutfit från ByTiMo.

Dukningstips! Lägg lite bakplåtspapper som du skrynklar till, i en skål som du sedan placerar ett ägg i, inför påsklunchen.

Inspirationsbild med textilier från Chamois

Under påsken tycker jag att man ska njuta av god mat och godis, även om det inte är så nyttigt. Håll bara koll på mängden, så att du inte okynnesäter – eller ännu värre, äter bara ”för att man ska”. Undvik att nalla av barnens påskägg och fokusera istället på att se fram emot en härlig efterrätt med lemoncurd och en smaskig toast Skagen samt lammytterfilé med potatisgratäng och rödvinssås, eller vad ni nu unnar er till påsl.

Känner du att det blivit lite för mycket av det dekadenta livet och vill skaffa dig en sundare hälsobalans, tycker jag att du ska anmäla dig till nästa viktkurs som startar nu på måndag den 1 april! (Då är påsken ändå officiellt över…).

2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras