Tjockare hår? Jodå, det går!

TIPSEN INNEHÅLLER REKLAMLÄNKAR

Kämpar du som en galning med ditt tunna, hopplösa hår? Får du inte upp volymen, trots att du använder både fön och andra knep? Du är inte ensam – men gör förmodligen på fel sätt. De flesta kan fuska fram tjockare hår med rätt teknik och knep. Det är faktiskt inte ALLS så svårt som många tror! Här guidar vi dig till mer volym och imponerande svall.

Håll koll på utväxten

Gråa eller ljusa strån i utväxten får ditt hår att se tunnare ut. Så se alltid till att din skalp är mörkare än resten av håret. Hinner du inte med ett besök hos frisören kan du fuska med särskilda produkter som ”sminkar” eller färgar utväxten temporärt.

Välj ett volym-schampo och volym-balsam

Vilken sorts rengöring och återfuktning du använder spelar faktiskt roll. Det är själva basen i ditt hårs struktur. Leta efter ordet ”volumizing” eller ”volymgivande” på flaskans förpackning. Dessa produkter innehåller färre mjukgörande ingredienser som inte tynger ner håret i onödan. Observera även att du inte ska tvätta håret för ofta, två gånger i veckan räcker utmärkt!

Volumizing schampo, Björn Axén, 130 kr, klicka här. Volumize Leave-in Conditioner, Wella Professionals SP, 259 kr, klicka här. Volume Schampo, Ida Warg, 159 kr, klicka här. Tweens Fully Loaded Shampoo & Conditioner, Massive Volume, TIGI, 229 kr, klicka här. Volumizing Conditioner, Grown Alchemist, 255 kr, klicka här.

Visst stämmer det att kemiska behandlingar som färg, toning och blekning sliter på håret. Men faktum är att slingor gör att hårstråna sväller någorlunda och skapar mer stadga och karaktär åt håret. Dessutom ger slingornas tredimensionella effekt en känsla av tjockare hår.

Klipp en lob – low bob haircut

Även om många förknippar tjockt hår med längd, så är det liksom ingen idé att krampaktigt kämpa dig till ett långt hår om din naturliga hårkvalitet är tunn. Då blir det en bättre stuns om du kör en rak, avklippt page istället, vilket ger intrycket av tjockare hår. Eller satsa på den senaste trendklippet: lob (low bob haircut). Kändisarna älskar denna frisyr!

Fuska med extensions

When all else fails – satsa på en hårförlängning! Men låt ett proffs ta hand om detta. Gå till en frisör som är erkänt duktig på att sätta i extensions. Välj inte för långa slingor, utan satsa mer på att göra håret tjockare. Effekten är fantastisk och enda nackdelen är väl priset, plus att ditt eget hår tar lite stryk av detta (även om det återhämtar sig). En budgetvariant är att köpa löshår som sitter på en ”lina” som du trär på likt ett diadem. Då kan du göra håret tjockare enbart till fest eller tillfällen då du behöver lite extra volym på sekunden.

Torrschampot är din bästa vän

Favoritprodukten torrschampot använder du inte bara när det går långa perioder mellan hårtvättarna av olika skäl – du kan även med stor fördel använda det för att addera volym och textur i hårbotten. Lyft upp håret i olika sektioner och spraya lite torrschampo i rötterna. Sedan riktigt känner du hur håret reser sig. Torrschampo innehåller ofta puder med stärkelser samt mineraler för att öka friktionen plus att absorbera håret egna oljor och fetter, vilket skapar volym.

Välj skonsamma stylingverktyg

Vi behöver förvisso ta till stylingverktyg för att fuska fram volym och svall. Men när du använder heta fönar och plattänger/locktänger så sliter detta enormt mycket på håret. Skydda alltid håret med ett värmeskydd. Värmeskyddet kan du faktiskt även använda när du är i solen (och inte ska styla håret), då det även skyddar mot den typen av strålning. Välj ett stylingverktyg som har reglerad värme, så att det inte blir onödigt varmt och skadar hårstråna. Du ska inte ha mer än 185° i håret! ghd brukar ha det som maxtemperatur i sina verktyg.

Superstar Blow Dry Lotion, TIGI, 205 kr, klicka här. Locktång, Curl Classic Wave Wand, ghd, 1899 kr, klicka här. 3D Volumiser Spray, Toni & Guy, 99 kr, klicka här. Extra Volume Hair Mousse, Wella Professionals EIMI, 227 kr, klicka här. Hårfön Compact Pro, Babyliss, 899 kr, klicka här. Rundborste, ghd, 359 kr, klicka här.

Föna på rätt sätt

Innan du sätter igång applicerar du volymgivande produkter i håret som exempelvis mousse (men glöm inte värmeskyddet också). Ta dock inte för mkt, det tynger bara ner håret. Föna inte håret i badrummet (där är det ofta för fuktigt pga duschen du nyss tagit). Se till att ha en fön med kalluft också. När håret är torrt använder du kalluften för att fixera formen, det är även då du skapar volymen. Föna med en rundborste, gärna med keramikbeläggning.

Tupera på strategiska ställen

Vi snackar inte toktupering á la metallbanden från 80-talet nu, utan mer subtila små punktinsatser av försiktig tupering av hårrötterna. Använd en särskild tuperingskam och kamma försiktigt håret ”baklänges” precis vid hårbotten.

Besök en dermatolog

Om du har seriösa problem med håravfall eller hår som plötsligt blir mycket tunnare än tidigare, så kan det vara tecken på underliggande problem. Kanske ligger stress, fel kost, sömnbrist, graviditet/amning, hormonell påverkan eller sjukdomar bakom hårets kvalitet och allmäntillstånd. Boka tid hos en dermatolog (jo, det finns sådana som har riktat in sig på just hår) för att ta reda på vad som gäller i ditt fall.

Av Charlotta Flinkenberg Foto All-About-Fashion, Unsplash

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras