Sötsaker som blir ännu sötare i rosa

 

Det mesta blir liksom bättre då det är rosa. Som bakverk och sötsaker, exempelvis. Här kommer lite tips på klassiska och moderna efterrätter och snacks som livas upp rejält av en liten magenta-injektion:

Kanelbullar med rosa pärlsocker

Så här gör du: Häll upp lite pärlsocker i en skål. Droppa försiktigt i några droppar röd karamellfärg. När vi säger försiktigt menar vi det, det behövs yttepyttelite, annars blir pigmenteringen alldeles för stark! Rör om ordentligt så att sockret suger upp färgen. Sedan strör du ut det rosa pärlsockret över en plåt som du täckt med bakplåtspapper. Därefter in i ugnen på 100° för att torka i en timme, drygt. Gärna längre på ännu lägre värme. Sedan har du rosa socker! Kanelbullarna gör du som vanligt för övrigt, bara att strö över det rosa pärlsockret (antingen enbart eller ihop med det vita) över de penslade bullarna innan du tjongar in dem för gräddning. Succé!

Rosa maränger

Det finns lite olika skolor här, antingen gör du polkagrismaränger och då får dom även den distinkta mintsmaken. Eller så färgar du vanliga maränger med röd hushållsfärg. I det sistnämnda fallet så gäller även här att less is more, annars kommer marängsmeten att få en för starkt röd nyans.

Du behöver 
4 äggvitor
2,5 dl socker
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk pepparmintsextrakt (frivilligt)
Röd hushållsfärg

Gör så här:
1. Vispa äggvitorna i flera minuter i elvisp.
2. Tillsätt hälften av sockret försiktigt. Fortsätt att vispa. Sätt under tiden på en stor kastrull med vatten, låt koka upp, sänk sedan värmen.
3. Ta bunken som du vispar äggvitorna i och lägg som vattenbad över kastrullen med varmt vatten.
4. Fortsätt att vispa över vattenbadet och tillsätt resten av sockret pö om pö. Värmen från vattenbadet gör att sockerkristallerna löses upp bättre och marängerna blir fastare.
5. Tillsätt allra sist bikarbonat och pepparmintsextrakt (bara om du vill få polkagrissmaken).
6. Färga din marängsmet rosa med hushållsfärg. OBS! Även här kan du välja två spår: antingen jämnt ljusrosa färg, vilket är enklast att uppnå genom att addera några enstaka droppar till hela bunken med äggvitesmet och blanda in ordentligt innan du spritsar ut marängerna prydligt. Eller så kör du marmorerade maränger! Det gör du genom att dela upp smeten i två skålar:  droppar i jättelite färg i ena bunken och blanda noga. Sedan tar du en liten klick rosa smet och sveper runt i skålen med vit smet bara ett varv, men inte mer, färgen ska inte blanda sig tillräckligt! Använd en glasskopeliknande sked för att skopa upp marängerna försiktigt på bakplåtspapper. Efter varje maräng gör du om proceduren med att försiktigt blanda den ljusrosa smeten med den vita. Placera inte marängerna för tätt eftersom de sväller någorlunda i ugnen.
7. Låt marängerna gräddas i ugnen på låg värme, 100° i en timme och 15 minuter. Eller ännu hellre längre än så, stäng av ugnen efter den angivna tiden och låt värmen försvinna helt från ugnen så att marängerna får svalna långsamt i ugnen utan att du öppnar luckan. Då blir de som krispigast! Annars blir det göttigt knäckigt och seg konsistens i mitten.

Rosa choklad-popcorns

Även här finns det olika sätt att göra dessa karamelltäckta varianter av popcorn; vi har valt den version som är enklast och går snabbast (även om det är lite fusk). Hälften av satsen blir chokladtäckta (bruna) popcorn och den andra hälften blir vitchokladtäckta popcorn som fått sin rosa nyans av karamellfärg. Du väljer förstås om du vill göra enbart rosa popcorn och då styr du helt enkelt om receptet utifrån det önskemålet!

Du behöver:
2 liter saltade och färdigpoppade popcorn (om du inte orkar poppa själv går det bra att fuska och köpa färdiga från butiken!).
4 dl socker
1 dl vatten
50 g smör
150 gram vit choklad
150 gram mjölkchoklad
Röd hushållsfärg

Gör så här: 
1. Ta fram en stor kastrull och häll i smör, vatten och socker.
2. Låt koka upp försiktigt under uppsikt så att ingredienserna smälter.
3. Ta fram plåtar och klä dem med bakplåtspapper.
4. Rör ner popcorn i kastrullen tills de är täckta helt av smeten.
5. Häll ut smeten på plåten och låt svalna, sedan stelna i kylskåpet.
6. Under tiden smälter du vit choklad i en bunke i mikron och mjölkchoklad i en annan bunke. Addera pyttelite röd hushållsfärg i den vita chokladsmeten så att den färgas ljust rosa.
7. Ta ut plåten med popcornen från kylskåpet och ringla över rosa choklad på halva plåten och vanlig smält choklad över den andra. Det gör inte att inte alla sidor av popcornen täcks.
8. Låt svalna och stoppa sedan återigen in i kylskåpet för att stelna.

Champagne med rosa peruk

Så här gör du: Häll upp lite champagne eller annat valfritt bubbel (med eller utan alkohol, vi på Netstyle föredrar Prosecco – året runt!) i ett högt glas. Placera en snygg ”peruk” av rosa sockervadd upptill. Sockervadd hittar du på burk i välsorterade mataffärer. Den ambitiöse spinner det själv på hemmaplan. Sedan är det bara att skåla i denna moderna kitsch-klassiker!
OBS! Se till att ”Sockervaddsperuken” inte kommer i kontakt med bubblet innan det dricks, för det smälter snabbt plus lämnar lite geggiga, rosa spår överallt…

Av Charlotta Flinkenberg Foto iStock, Sherisilver.com, Sugarsaltmagic.com, Kirbiecravings.com

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras