Iris Apfels 11 mantran för att lyckas med accessoarer

Hon är en av vår tids mest uppburna stilikoner. 97-åriga Iris Apfel är helt ohotad på tronen av fashionistor med bäst koll på accessoarer. Entreprenören, konstkännaren och inredaren Iris har sedan årtionden varit synonym med svulstiga smycken, fjädrar, spännande handväskor, skor och framförallt sina episka glasögonbågar. Hennes accessoarer väger troligen mer än vad hon gör men det som väger tyngst av allt är Iris Apfels kloka citat om livet. Och i hennes fall handlar mycket i livet om mode, men framförallt om självdistans och attityd. ”Livet är trist och tråkigt, du kan lika gärna passa på att ha lite roligt när du ändå ska klä dig”, har hon exempelvis sagt i dokumentären ”Iris”. Och även: ”Stil handlar om att veta vem du är. Har du svårt att finna din egen stil beror det ofta på att du sneglar på andra. Det kan ta åratal att hitta vad som funkar för dig.”

Enligt Iris handlar det i hennes fall om en nästintill religiös relation till accessoarer. Hennes mamma hade sina smycken på ett altare och vårdade dem omsorgsfullt. När Iris beskriver lyckan då hon hittar de perfekta smyckena så använder hon väldigt känslosamma uttryck, varför man förstår att detta är en passion. ”Förvandling/förändring, individualitet och kraft – därför älskar jag accessoarer”, har hon sagt.

Vi har summerat Iris Apfels bästa tips. Å andra sidan gillar inte Iris att sätta upp regler, inte ens för sig själv ”Jag skulle bara bryta dem”. Dessa mantran handlar mer om att våga experimentera och vara kreativ. Och framförallt – att ha roligt. Som Iris säger: ”Behandla mode för vad det är – ett av livets enkla nöjen”.

Ditt sätt att klä dig kommer att förändras för alltid efter denna artikel! 

 

1. Tänk större

Minimalism är inte Apfels grej. Snarare maximalism. Stora, dominanta, runda glasögon har blivit Iris signum. Hon älskar även överdimensionerade armband, halsband, svulstiga ringar och broscher.

2. Lägg till istället för att ta bort

”More is more and less is a bore”, har Iris sagt. Förutom storleken på hennes accessoarer så är det mängden smycken som imponerar. De är så många att de skapar ett eget parallellt universum! ”Coco Chanels berömda stilråd lyder att ta bort något ur din outfit när du tror att du är färdig. Jag tycker tvärtom – lägg till något istället. Mer är alltid bäst när det gäller accessoarer. Du kan aldrig ha för många.”

3. Glöm inte håret – eller skorna

Enligt Iris så ”kommer du undan med det mesta så länge ditt hår är fixat på ett propert vis och du har snygga skor!”.

4. Se på accessoarerna som en viktig krydda

Att klä sig utan att utnyttja kraften av accessoarer, likställer Iris med att laga mat utan att använda kryddor. ”Jag får mer komplimanger för mina accessoarer än något annat. Jag ser dem som klädernas örter, kryddor och smaksättare. De ger sting och karaktär åt en outfit.”

 

5. Investera mera

”Om jag var tvungen att välja på att spendera en massa pengar på accessoarer eller en klänning skulle jag tveklöst välja accessoarer. Jag anser att juveler och smycken kan förändra en outfit mycket mer än något annat.” Iris förklarar även det långsiktiga perspektivet med att investera i accessoarer: ”Min mamma sade: ’Om du har en enkel svart klänning och olika accessoarer, kan du ha 27 olika outfits.’ Variationerna är många.”

6. Lager på lager på enfärgad bas…

Är du ovan vid den högre divisionen inom accessoarsstyling så börja i enkel skala. Iris Apfel råder nybörjare att välja plagg i en och samma färg och sedan bygga på genom att addera accessoar efter accessoar. På så vis ”bygger” du din outfit. ”Vill du inte bära färg går det även utmärkt med neutraler som vitt, svart eller beige”, säger hon.

7. …eller blanda mönster och smycken hejvilt

När du är mer bekväm med att hänga på dig mycket smycken samtidigt kan du laborera med mönstrade plagg och olika sorters tyger, material och texturer i samma outfit.

8. Finn ditt stilmantra

Iris Apfel har aldrig brytt sig om trender eller normer, eller att behaga andra med sitt sätt att klä sig. Hon har däremot spenderat många år med att leta efter det som hon själv passionerat älskar. ”Min look är antingen barock eller zen. Allting däremellan börjar klia på mig”, säger hon till WhoWhatWear. Ta reda på vad du trivs i gällande accessoarer och bär det ofta. Iris föredrar även exempelvis silver framför guld.

 

9. Blanda gärna in fjädrar i helheten

Många av Iris outfits innehåller fjädrar på något sätt. Antingen är det hennes favoritväskor, eller så har hon detaljer i plaggen som är gjorda av fjädrar, alternativt löstagbar fjäderkrage/boa. Eller så lägger hon till accessoarer, som halsband eller broscher dekorerade med fjädrar. De olika texturerna och formerna som möts skapar en spännande mix.

10. Leta på udda ställen

Iris signum är hennes knasiga, runda, stora glasögonbågar. ”Jag har samlat på accessoarer sedan jag var elva år gammal. Jag har letat på marknader, second hand-butiker, loppis, utförsäljningar och överallt. Så fort jag såg ett par udda glasögon så köpte jag dem.” Ett tips kan vara att även leta på barnavdelningen eller i partybutiker som TGR Stockholm eller liknande om det är roliga glasögon du är ute efter.

11. Tänk ’intressant’ istället för ’snygg’

Iris har aldrig sett sig själv som söt och definierar inte god stil med att vara snygg. ”Jag har aldrig varit söt eller vacker och kommer aldrig att vara det heller, men det kvittar för mig. Det viktigaste handlar om attityd och lärdomarna jag får genom att vara nyfiken i möten med världen och andra människor.” Detta mantra gör att Iris har lärt sig att uppskatta intressanta kombinationer mer än det som folk klassar som ”snyggt”. Hon är inte alls intresserad av att pleasa andra med sina kläder utan väljer enbart accessoarer och plagg utifrån sin egen smak. Det är något många fashionistor påstår att de gör men egentligen inte vågar. Bli mer modemodig, bli mer som Iris!

Av Charlotta Flinkenberg Foto Hbz, Elle, Harper’s Bazaar, Christie’s, Fashionista, Architectural Digest

 

1 kommentar
  1. Gud … vad snyggt och tufft med en äldre dam
    Jag älskar bilder och annorlunda kläder o allt
    Bra jobbat
    Mvh J

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras