Designerväskor till fyndpris

TIPSEN INNEHÅLLER REKLAMLÄNKAR

Sugen på en Gucci-väska men mindre sugen på att betala en halv månadslön för den? Särskilt så här i Corona- och permitteringstider så känns det lite deppigt att behöva lägga enorma summor på designeraccessoarer. Samtidigt är det roligt och lyxigt att få unna sig finare märkesvaror emellanåt. Och just designerväskor har ett bra andrahandsvärde. Så förutsatt att du sköter din väska ordentligt och köper rätt typ av modell kan du få tillbaka en stor del av pengarna senare, då du ledsnar på den.

Prada, 5065 kr, klicka här.

Denna Céline-väska är en av märkets dyrare modeller.

Bottega Veneta, 8995 kr (nedsänkt från 17.990 kr), klicka här.

Vilken väskmodell ska jag välja?

Du behöver först och främst definiera syftet och vilka användningsområden din väska ska ha. Tänk på följande kriterier:

• När tänker du bära väskan? Till vardags eller fest? Ska den funka både- och? Reser du mycket kanske du vill satsa på en större weekend-bag eller exklusiv kabinväska?

• Hur viktigt är det för dig att ha båda händerna fria när du bär väskan? Det kan avgöra helt. Behöver du bära väskan som crossbody exempelvis behövs en ganska lång axelrem. Att ha väskan bara över axeln skapar en onaturlig gångstil då du ofta behöver ”dra upp” axeln för att den inte ska halka ner. En magväska är faktiskt ett alternativ om du har en aktiv livsstil.

Man ångrar alltid mest köpen man inte gjorde

• Vilka väskmodeller äger du redan? Vad behöver du komplettera med? Om du redan äger flera fina vardagsväskor kanske det är en elegant clutch du istället behöver?

• Förutom de praktiska aspekterna ovan – gå även på det känslomässiga. Har du drömt om en Valentino Stud Bag i fem år och den drömmen inte bleknar, då är det en sådan du ska ha! Man ångrar alltid mest köpen man inte gjorde. Väskan ska vara viktig och fin för dig, inte för någon annan.

Dolce & Gabbana, 10 720 kr (55% rabatt), klicka här.

Vilket märke har bäst andrahandsvärde?

Chanel, Hermès, Louis Vuitton och Gucci är de som renderar flest sökningar och ofta får högst bud på exklusiva modeauktioner eller privata andrahandsmarknader. Äldre modeller av Christian Dior är också populära. Ju äldre ett modehus är, desto högre andrahandsvärde. Då anses nämligen varumärket vara tillräckligt klassiskt och har stått emot många trendsvängningar och konjunkturskiften redan.

Chanel, 23 300 kr, klicka här.

Det finns även en bra marknad även för märken som Céline, Prada, Balenciaga, Givenchy, Saint Laurent (dock är äldre YSL-modeller ofta mer eftertraktade än nya), Valentino och Fendi.

Christian Dior vintage, 1000 kr på utropspris (Stockholms auktionspris, budgivning ej avklarad då detta skrevs), klicka här.

Det som avgör andrahandsvärdet är tre saker: 1. Märkets popularitet. 2. Väskmodellens attraktionskraft (vissa Chanel-modeller är exempelvis mer eftertraktade än andra). 3. Väskans skick (hur sliten/repig/skadad är den, är alla värdebevis intakta, saknas det saker till den – som dustbag osv).

Hermès, aktuellt bud 42000 kr, klicka här (exempelpris, budgivning ej avslutad).

Hur ska jag sköta väskan?

Det beror på vilket material den har. De flesta designerväskor är tillverkade av äkta skinn och då är de därmed känsliga för fläckar och repor.

• Skydda den mot vatten och regn, har du en Louis Vuitton-väska exempelvis, så missfärgas det ljusbruna lädret (och kan bli prickigt) om det kommer regn på den, så skydda den med en plastpåse.

Louis Vuitton, 4626 kr, klicka här.

• Ställ inte ned väskan på marken som är smutsig och full av grus eller annan smuts. Inte heller på golvet i bilen där man har ytterskor. Placera den heller inte på en kladdig bardisk eller i annan miljö som är smutsig eller kan skada den. Häng väskan med axelremmen över en stol. Eller häng upp den på en krok.

• Var försiktig när du öppnar och använder väskan om du har långa naglar eller smycken (exempelvis vigselring), eftersom vassa föremål repar skinnet. Det finns vissa material som tål repor bättre. Exempelvis har Chanel något som kallas för caviar skin på vissa av sina väskor, som är lite grövre och mer ”stora porer” i skinnet, där syns repor inte lika mycket.

Chanel, 23 024 kr, klicka här.

• Skydda även interiören i väskan genom att inte ha smink, eller kex eller mat eller annat som kan kladda och förstöra fodret. Skaka ur väskan försiktigt minst en gång i väskan så att skräp försvinner. Du kan även dammsuga den försiktigt och torka med en fuktig trasa. Ett mycket bra tips är att ha en liten necessär eller clutch inne i själva väskan, där du förvarar saker, som ett skyddshölje.

Det går att skicka väskan på ”spa” för att fixa skavanker

• Om du redan äger eller nyligen har köpt en äkta designerdyrgrip som är sliten och behöver fixas till, så finns det faktiskt exklusiva ”väsk-spa” du kan skicka väskan till! Det är bara vissa märken som erbjuder denna tjänst, exempelvis Hermes. Det kostar en slant, men de som har testat säger att det är värt kostnaden då väskorna kommer tillbaka i nästintill nyskick. Kontakta huvudkontoret för märket ifråga och fråga om de erbjuder denna typ av renovering.

• Är väskan av sammet kan du använda en klädvårdsrulle för att få bort damm.

• Är väskan av mocka kan du impregnera den med en vattenavvisande impregneringsspray, samma man använder för skor (kolla hos skomakare).

Valentino, 12 587 kr (nedsatt med 40%), klicka här.

Var kan jag fynda designerväskor?

• Håll utkik på de flotta nätbutikerna och när de prissänker sitt ordinarie utbud. Exempelvis till Black Friday (som är 27 november), strax efter jul och vid högsommar, då brukar det vara rea. Net-a-Porter har många vackra väskor. Liksom Matchesfashion. Svenska Nathalie Schuterman är rikskänd för sina reor. Wakakuu har inte de allra dyraste designerväskorna, men här hittar du i alla fall märken som Acne, Marni och Proenza Schouler. Forzieri har jättekul utbud och många generösa rabatter!

Previous Season har ett trevligt utbud av ickebegagnade men inte helt säsongsakutella märkesväskor. 40-70% rabatt! Här hittar du designers som Balenciaga, Burberry, Mulberry, Dolce & Gabbana, Alexander McQueen, m fl.

The Outnet är helt nischade på prissänkta designerplagg- och accessoarer (som ändå är nya, alltså inte second hand). Här kan det vara utgående modeller eller udda exemplar. Här kan du fynda spännande väskvarianter av märken som Dolce & Gabbana, Gucci, Balmain, Valentino, Chloé, Alexander McQueen och Oscar de la Renta (för att ta några exempel).

Gucci, 13 300 kr (nedsatt med 20%), klicka här.

Afound har en bra avdelning med finare second hand för väskor, där du kan hitta märken som Chanel, Balenciaga, Prada, där de har samlat köpinfo från en mängd olika globala och lokala säljare.

Vestiaire Collective har ett mycket välkurerat utbud av begagnade designerväskor i alla prisklasser. Här kan du vara garanterad att sakerna du köper är äkta. Du måste dock logga in och registrera dig på sajten för att kunna handla.

• Finare auktionshus som Bukowskis erbjuder såväl slagauktioner som onlineauktioner för vintageväskor. Leta även på Lauritz, Stockholms Auktionsverk Online,

Chanel, utropspris 8000 kr (exempel, behöver inte gå för detta pris), klicka här.

Av Charlotta Flinkenberg Foto All-About-Fashion

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras