Påsken 2024: italienska delikatesser och hönshäng

INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAMLÄNKAR

Annandag påsk, är det ärligt talat någon som firar det? Nu får väl ändå påsken anses vara avklarad, eller vad säger ni?

Lägg särskilt märke till att alla löv på gräsmattan är bortkrattade!

Jag har haft en lugn och fin påsk tillsammans med familjen. Har behövt återhämtning efter några tuffa veckor efter mammas död, begravning och allt. Nu känns det som om våren kikar fram och pussar oss mjukt i nacken. I lördags, på påskafton var det dessutom strålande sol! Jag kunde vara barbent och ha sneakers till klänning, vilket är det absolut säkraste vårtecknet.

Vi begav oss på påskaftonen in till stan, till Norr Mälarstrand, för att äta brunch på urmysiga Trattorian, som ligger med strålande utsikt mot vattnet.

Brunchen har ett italienskt tema och eftersom hela familjen Flinkenbergs favoritland är Italien, så kan ni ju tänka er nivån på förtjusningen i vårt sällskap…

Eftersom mat är ett stort intresse i vår familj så äter vi ute en hel del. Just brunchbufféer har inte alltid så superkul utbud, just för att de brukar anpassa det och göra det så ”brett” som möjligt. På Trattorian törs man däremot vara konsekvent med de rena och specifika italienska smakerna och urvalet av rätter var UTMÄRKT. Verkligen svinbra. Och jag vill alltså tillägga att vi är ganska kräsna och gnälliga gäster.

Visst – här erbjuds brunchgästerna alternativ som pizza, ostgratinerad pasta, salsicciakorv, glacerad grissida och sånt som barnen (och även vi vuxna) älskar, klassisk comfort food. Men även mer raffinerade rätter som tryffelägg, tonfisktartar, olika sorters carpaccio (min favorit) mm. Risotton var on point, liksom focaccian.

Något jag personligen även uppskattade i brunchbuffén, var det stora utbudet av grönsaker och rotfrukter. Jag älskar exempelvis broccoli, blomkål, ruccola och spenat och blir uppriktigt glad när vällagade sådana tillbehör finns på restaurang.

Som om inte det digra bufféutbudet vore tillräckligt, så fanns det förstås ett trevligt dessertrum också. Där lassade barnen (okej, jag med…) på alldeles för många små miniportioner av pannacotta, crême brulée, mäktig valhronatårta, citron- och mandelkaka och tiramisu.

Utöver det så stoltserar Trattorian med en egen, söt liten Gelateria-vagn. Jag är vanligtvis faktiskt inget jättefan av glass (älskar ju de flesta sötsaker men är inte tokig i just glass), med undantag för den italienska gelaton som jag kan mörda för. Äkta italiensk glass görs inte på grädde utan mjölk. Då kanske man tror att den inte är lika rik i smaken, men det är faktiskt tvärtom. Den har mer distinkt smak än vanlig svennebanan-glass.

Mätta och otroligt belåtna rullade vi hem. Sådan lyx att slippa greja och dona med påskbestyr och mat hemmavid! Jag satt en stund på trappan hemma när jag kom hem och bara njöt av solen. Snacka om svältfödd på ljuset!

Mina fina klänning kommer från Bubbleroom, klicka här, har fått tusen frågor på instagram om den. Älskar att den har puffiga ärmar, är höghalsad och är lång. Den har en rosett man knyter i ryggen. Enda minuset är slitsen på en sidan, jag ogillar slits på kjolar och klänningar. Ska sy ihop slitsen då jag hinner (tyget är lite stretchigt så det ska nog gå att gå i den ändå). Sneakers från Fila.

Ja, det är RIKTIGA höns på bilden!

Igår var vi hos min svärmor, på hennes landställe (där hon numera bor permanent med tre hundar, en katt och ett gäng höns), tillsammans med min svägerska och hennes tre barn.

Vi försov oss innan vi skulle dit och hade helt missat det där med sommartid. Jag orkade därför inte ställa mig och föna håret mm, utan snodde ihop det i en trudelutt. Blev inget smink heller som ni ser, ute på landet struntar vi i sånt! Min fina sidenklänning och boots är från märket Pure Madeleine, som görs i extremt begränsad upplaga, finns hos MadElfArt. Koftan är från Lindex (några år gammal). Just den färgen finns inte längre, däremot denna fina gröna i samma modell, kika här.

Så himla charmigt att svärmor har ett eget hönshus och att hönorna struttar omkring i hennes trädgård helt fritt!

Nu är jag slut som artist – precis som vår katt Molly på bilden ovan… haha. Är det vanligt att katter ligger och skrevar så där? På rygg? Vi har både målat om ett stort utrymme på våning två och kört vårens stora lövrensning i trädgården. Kroppen värker, men jag känner ändå att lungorna är fulla med lantluft och magen är full av italienska charkuterier. Sammanfattnings en mysig långhelg! Hur var din påsk? Vad hittade du på?

 

6 kommentarer
  1. Hur tänker du med maten när man äter ute sånt? Så det inte eskalerar med massor av sött, kolhydrater etc ..

    Vi har mest tagit det lugnt , lagat en god påskimiddag med det vi gillar. Firade att vi varit tillsammans längre period i förra veckan. Påsken är för att slappa tycker jag, inför sommaren som kommer. Skulle du vilja rekommendera sommarklänningar som du tycker är snygga?

    1. Vilken bra fråga gällande maten, tack för att du ställer den! Så här resonerar jag kring restaurangbesök: vi gillar att äta ute men det är inte så att vi gör det flera gånger i veckan. Men kanske 1-3 ggr per månad. Vi beställer aldrig hem takeaway (som jag vet att MÅNGA gör). För mig handlar det inte om tillfälligheter utan hur man ser på kaloriövertaget över TID. Jag brukar tänka i veckointag. Alltså: om jag vet på förhand att jag ska ut och äta italiensk påskbrunch på lördagen, så smäller jag inte i mig ett fullproppat påskägg på fredagen. Jag ser till att äta balanserat, kanske ännu mer balanserat de övriga måltiderna den veckan. Då jämnar det ut sig.

      Sedan behöver man inte äta som en gris bara för att det är buffé! Precis som jag skrev i inlägget så uppskattar jag de vällagade vegetariska tillbehören! Dessa njuter jag faktiskt ofta av på restaurang. Allt, allt, allt handlar om mängden. Man kan smaka små pytteportioner av det goda och behöver inte lassa på tallrik efter tallrik. Det blir inte godare smak bara för att du äter större mängd!

      Jag håller mig till nyttig mat som jag tillagar själv så pass stor del av tiden, att det inte är någon ”skada skedd” de gånger jag äter ute. Och de gångerna så vill jag smaka av allt det goda, inklusive efterrätter. Men jag vräker inte i mig. Och jag försöker (men lyckas inte alltid, särskilt inte på detta ställe hehe..) att hålla mig borta från brödet som ställs fram innan maten. Annars blir det lätt hänt att jag trycker i mig vitt bröd doppat i olja i helt orimlig mängd och har ”vaskat” kalorierna på det, istället för att spara dem till roligare saker i utbudet!

      Det kommer tips på sommarklänningar inom kort – håll utkik i slutet av veckan i bloggen 🙂 Och grattis till din relation!

      1. Tack!
        Jag har ’större’ mage och därför blir klänningar ofta svårt. Håller på att gå ner i vikt men en av de största sorgerna är att inte kunna bära de där fina klänningarna som jag kunde tidigare. Om du skulle kunna hitta klänningar också som är lite extra flattering kring magpartiet. Stort tack!

        1. Hej, det finns massor av bra klänningsmodeller som smickrar figuren på det sättet du önskar… Jag återkommer! Kram

  2. Påsken firades i London med min dotter! Vårväder, sol, glass, god mat, Harry Potter och typ 60000 steg. Så mysigt att vara med min 17-åring! ♥️ Hem till nordanvind och snö, nu vill jag också ta fram mina klänningar!

    1. Men Guuuud så mysigt det låter med Londonresa tillsammans med dottern! Vilken dröm! Jaaa, visst blir man sugen på vårklänningarna nu? Jag har redan tjuvstartat, men fick ha fleeceleggings under… hehe

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras