14 tips för mer säljande omslag

13 sep 2019 14 tips för mer säljande omslag

 

När jag var chefredaktör för Vecko-Revyn så kom dåvarande koncernchefen för Bonnier, Bengt Braun, på besök till redaktionen. Han frågade mig hur viktig framsidan var för försäljningen i butik. ”Kanske 95 %”, svarade jag. ”OK. Om omslaget är 95 % viktigt för tidningsförsäljningen bör du lägga ner 95 % av din arbetstid på det som chefredaktör. Gör du det?” sa Bengt? Och det gjorde jag förstås inte. Det var kanske sagt med glimten i ögat men med facit i hand har han faktiskt en poäng.

 

 

Innehållet är förstås viktigt för tidningar, men underskatta inte paketeringen! Det är ytan som lockar, men insidan som får oss att stanna kvar. Jag har hållit kurser i hur man gör säljande omslag. Bilderna som jag valt till detta inlägg innehåller alla starka omslag på olika vis. OK, omslaget med hunden längst ned kanske inte är något skolboksexempel på hur man bör göra, men tog med den bilden mest för att visa hur edgy man kan vara (eller kunde vara, på 70-talet).

 

 

Här kommer min 14 i topp-lista för vad du bör tanka på:

 

1. Välj en bra bild. Det tar ibland dagar, ibland veckor (faktiskt månader ibland…) att hitta en bra bild. Slarva inte med detta.

2. Svara på frågorna: Vem? När? Varför? Hur? när du skriver omslagsbudskapen.

3. Tydlighet är viktigare än att det ska vara snyggt. Gör 3-meterstestet (alltså ställ upp en utskrift av omslaget och backa. Vilka budskap syns?)

4. Var gärna fyndig, men inte FÖR fyndig. Folk måste fatta direkt. Du har inte råd med misstolkningar eller förvirring.

5. Gult är ofta en bra idé!

6. Var inte rädd för att spela på känslor. När rubriken känns lite skämskudde så är du inne på rätt spår!

7. Får du in ordet ”nyhet” någonstans är det bra.

8. Siffror är bra, men då ska gärna vara ojämna och antingen jäkligt höga eller låga (in a good way). Lär dig skillnaden mellan dessa.

9. Dölj inte loggan för mycket om den inte råkar vara väldigt inarbetad och känd. (Och for the love of God, så gör inte om loggan bara för att en klåfingrig AD eller byrå får lite feeling. Läsarna är extremt konservativa och avskyr nästan alltid nya logotyper! Är loggan hopplöst daterad och har inte ändrats sedan 80-talet, så okej. Men är loggan äldre än så har den förmodligen hunnit bli retrosnygg igen.)

10. Glada nyheter (bröllop, barn, viktnedgång) säljer alltid bättre än dåliga nyheter (skilsmässa, otrohet, tjockishån).

11. Sabotera gärna omslaget estetiskt. Kanske genom en splash i avvikande färg, eller ett apart typsnitt. Det får inte se för mysigt ut. Och var inte rädd för utropstecken!

12. Aktualitet är viktigt – håll dig till rätt säsong.

13. Respektera statistik och analys, men underskatta inte magkänslan.

14. Lägg de viktigaste budskapen upptill. Risken finns att halva framsidan av din tidning döljs av andra tidningar framför i trånga ställ.

 

Av Charlotta Flinkenberg

Inga Kommentarer

Skriv en kommentar