Här kommer en favorit i repris: veckans stiltips, med inspiration ifrån streetstyle-fashionistornas kreativa klädstilar och sju fantastiska looks! Lagom till hösten, att komma tillbaka till rutiner igen och försiktigt smyga på sig mer anständiga plagg igen (dock ej föööör ansträngt och uppklätt). Varje vecka kommer nya tips!

TIPSEN INNEHÅLLER REKLAMLÄNKAR

Citycomeback i denim on denim

Smygstarta jobblooken med jeans i två olika nyanser, som möts genom en vit skjorta. Plocka in accessoarer som får viska och inte skrika och glöm inte att matcha ögonskuggan med denimplagget!

 

Tunika ovanpå byxor

Tunikan kan du fortsätta bära nu i höst, men välj ett par matchande, mönstrade vida byxor till. Komplettera looken med riktiga statementörhängen! Orkar du inte fixa håret är det bara att dra det bakåt med olja så får det lite inpackning och vård samtidigt = win win.

Levla upp yogalooken

Träningsplaggen kan du dressa upp med en finare handväska och fräscha sneakers. Tips! Knyt en fin scarf runt handväskan.

Redo för kräftskiva!

En röd, välsittande klänning, bekväma skor (som står pall för att kliva runt på gräsmatta eller annat ojämnt underlag), solglasögon och en rejäl handväska. Utmärkt outfit för såväl kräftskiva som brunch med väninnorna!

 

T-shirt och sneakers

Gör denna look mer dressad genom att byta ut dina mjukisbrallor mot en mönstrad, fin kjol. Välj en T-shirt med lite karaktär (gärna med axelvaddar eller annan kul detalj i skärningen!) och glöm inte smycken samt en fin handväska.

 

Businesschic med dubbla skärp

Här är världens bästa stylingknep: använd två tunna skärp samtidigt och knyt en ”loop” i ena änden (se på bilden). Works every time! Perfekt när du behöver klä dig klassiskt och corporate men ändå vill skruva till det mer modemässigt.

 

Sensommarfest

En lila långklänning ihop med metallicskimrande handväska, solglasögon och sandaletter – ja, tack! Har du möjlighet, så välj långärmat, vilket gör att du skapar en elegant höstlook och slipper ta med en tunnare jacka.

 

Foto All-About-Fashion

INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAMLÄNKAR

Får man säga att det är lite skönt med svalare vindar och mer höstanpassat väder? Det gör i alla fall att jag känner mig mer triggad att klä mig mer anständigt.

Alltså att jag får inspiration till att vara välklädd (och inte bara avklädd i tofflor, linne och shorts, haha…).

Den här klänningen är ett helt galet billigt reafynd som jag hittade på H&M här i Sollentuna i ett bortglömt hörn redan i våras, men har sett att den fortfarande finns i vissa butiker (några av er som följer mig på instagram hade tydligen lyckats klicka hem den? Men jag hittar den dessvärre inte online längre…)! Jag har stl S och den är i tightaste laget.

Skorna kommer från Rizzo och enstaka storlek finns kvar på rea, klicka här! De har en elegant skärning och EXAKT lagom klackhöjd. Jag klarar inte av de allra högsta klackarna, än, efter en sommar i sandaler och sneakers. Frågan är om jag någonsin kommer orka/vilja bära skyhöga heels igen…

Clutchen är från Zara och supergammal tyvärr. Läppstiftet kommer från Chanel, Rouge Allure i färgen ”Super”. Klockan är min trojänare till smartwatch från Fitbit, tar aldrig av mig den nuförtiden, varje steg räknas… Du hittar den här.

Alltså: 4 tips som levlar upp din outfit: 

• Klänning
• Klackar
• Clutch
• Klatschigt läppstift

Poolhäng med prosecco hos fina vännerna i helgen.

Hur får man balans? Jo, genom att ingen del av livet får dominera helt och hållet, utan alla bitar ska få en liten uppmärksamhet!

Middagsmys hos våra andra fina vänner, även grannar! Nej, inte vår söta jycke…

Jag börjar sakta men säkert att närma mig detta, tycker jag. Men helt okomplicerat är det inte! Ofta trillar jag ner i någon aktivitet som jag inte riktigt avslutar eller gör enough av och då blir annat lidande. En konstant avvägning handlar det om.

Langos är nog min favoriträtt av flottig semestermat!

Kostmässigt så äter jag väldigt balanserat och sunt större delen av tiden, men ungefär var tredje dag (? – ja, det är oftare nu på sommaren…) så tillåter jag mig att njuta av vin, onyttiga frestelser och annat som uppstår kring sociala aktiviteter (på restauranger eller middagar hemma eller hos vänner mm).

Exempel på vardagsmat: grillat med massa grönsaker! Spetskål är en favorit.

Träningsmässigt varvar jag total avslappnad och att inte göra ett skit, med promenader och nu de senaste två veckorna har jag även adderat styrketräning på Friskis här i Sollentuna till mina hälsorutiner.

Och socialt försöker jag parera familjehäng och kvalitetstid med barnen (exempelvis på Gröna Lund eller på våra kortare hotellvistelser runt om i landet) med mina distansstudier till att bli certifierad kostrådgivare med min kursverksamhet samt övriga uppdrag som journalist och egenföretagare.

Här ute sitter jag och jobbar emellanåt! Sämre kan man ha det.

Vi har haft förmånen att hänga väldigt mycket med barnen i sommar. Dels pga pandemin (många läger och cuper mm är inställda) och dels för att de fortfarande är i den åldern att de står ut med att vara med oss föräldrar.

Jag är så otroligt tacksam över alla dessa bitar i livet och behöver dem allihopa: lättja, disciplinerat arbete, återhämtning, familjehäng, stimulerande studier/personlig utveckling, sociala tillställningar med vänner, egentid framför datorn, balanserade och näringsrika måltider samt riktiga kaloribomber.

Bild tagen i vår studsmatta!

Med det sagt känner jag mig utvilad, energifylld och ganska mätt på soliga dagar. Igår regnade det och luften blev frisk och kall. Jag blev alldeles upprymd av det och satt inne och jobbade hela dagen helt utan dåligt samvete. Nu känner jag mig rätt klar med sommaren (även om det är tabu att säga så). Hösten får gärna göra entré snart. Jag är redo för mer struktur kring dagarna, mer tid på hem och inredning, större engagemang i mitt företag och framförallt mer fokus kring att skapa nya saker. Det är då jag är som lyckligast!

Vi har varit på en helt ljuvlig liten minisemester till Båstad. Tre dagar fullmatade med familjehäng, sköna hotellvistelser, restaurangmat, shopping i Halmstad och bad i både pool och salt hav.

Kvällspromenad på stranden utanför Riviera Strand!

Första stoppet blev lyxiga familjehotellet Riviera Strand! Det ligger beläget precis vid stranden strax innan Båstad och vi hade bokat en stor svit med fantastisk utsikt mot havet. Eftersom vi är en familj med tre barn så är det alltid lite krångligt med rum som är tillräckligt stora. Det blir ofta lösningar med att stoppa in extrasängar vilket inte alltid känns optimalt.

På detta hotell finns familjesviter på ca 50 kvm med sex bäddar, en sådan bodde vi i. Det finns även ett kök med kyl och frys och generösa ytor i sviten i övrigt med stor balkong. Kolla in filmen på min instagram så ser du tydligare hur familjesviten ser ut! Vi blev otroligt positivt överraskade, så här ska man ju alltid bo då man reser med barn.

Gullig liten Gelato-bil parkerad på hotellets parkering.

I vanlig ordning går våra familjesemestrar ut på att A. Äta god mat. B. Chilla. C. Bada. D. Strosa runt och kanske shoppa något. E. Åka bil. F. Äta lite mer.

Förrätterna på menyn bestod bland annat av Toast Skagen och Steam Bun. Yummie! Jag smakade av båda… (vi beställer alltid olika rätter för att kunna äta av varandras tallrikar. Fler som gör så?).

Som nästan alltid beställer jag fisk till varmrätt. Denna gång blev det en otroligt vällagad citronbakad torskrygg med potatispuré, räkor, brynt smör, pepparrot och dill.

Till efterrätt fick de minsta barnen mjukglass som de fick förtroende att fixa själva! Kanske det ultimata tecknet på ett familjevänligt hotell. Som den hönsmorsa jag är blir jag alltid nervös över att de ska glömma stänga av den där ”kranen” så att det ringlar ut kilometervis av mjukglass på golvet. Men Elias fixade biffen galant!

Jag slog till på en variant av créme brûlée med mjölkchoklad. Herregud, alltså…

Mätt och belåten!

För att undvika trängsel har hotellet löst det smidigt med olika tids-slotar både för frukost och sedan efterföljt av matchande tider i poolen. Smart!

Vi grundade med en riktigt hälsosam frukost bestående av pannkakor, sylt, grädde och Nutella…

…sen blev det mys i den uppvärmda, varma utomhuspoolen (de har två stycken) och lite mer skoj med klätterväggen i den större inomhuspoolen (där finns även bastu).

Efter att vår badtid hade gått ut så trodde jag att lusten att simma kanske hade avmattats något, men då ville kidsen styra kosan till havet så då promenerade vi dit!

Friska vindar men rätt skönt i havet! Inte så kallt som jag trodde det skulle vara. Finns få saker jag älskar lika mycket som havet, men samtidigt få saker jag avskyr lika mycket som att frysa så det blev bara ett hastigt dopp från bryggan för den här morsan… Lite motvilligt checkade vi ut från Riviera Strand (hit tänker vi återkomma, det lovade vi varann innan vi lämnade) och drog in till Halmstad en sväng för att strosa runt, shoppa lite och glo på folk. Jag har en särskild kärlek till Halmstad och hela den här sidan av Halland.

Hotell Skansen sett från bryggan ut till Kallbadhuset som ligger strax framför.

Sedan var det dags för nästa ställe! Hotell Skansen, beläget precis vid tennisbanan i Båstad.

Hotell Skansen är ett coolt designhotell (även det precis vid havet) anpassat för en urban publik, främst bestående av par, konferensgäster och yngre, hippa människor. Inte lika många barnfamiljer med andra ord.

Elsa och Lukas på kallbadhuset. Lukas är för övrigt snart längre än sin pappa!

Här var rummen mindre (som vanliga dubbelrum helt enkelt, mkt var fullt när vi bokade) än de spatiösa på Riviera Strand, men vi hängde å andra sidan nästan inget på rummen. Bland annat besökte vi Kallbadhuset som ligger strax utanför hotellet. De har en särskild ingång för herrar och en för damer.

Utsikt från Rooftop Spa på hotellet, mot Kallbadhuset (bilden är lånad från hotellet).

Det finns även bastu och en liten jacuzzi där. Men det blåste rätt mycket när vi var där så vi stannade inte så länge. Jag kan tänka mig att det är mysigt att sitta inomhus vid brasan i Spa-loungen på Kallis och mysa och titta ut över havet på hösten, för att sedan värma sig i bastun och därefter ta ett avsvalkande dopp i havet.

På kvällen var det dags för middag på Restaurang Sand som tillhör hotellet. Vi tyckte det var ovanligt mycket folk som satt på uteserveringen strax utanför hotellet men tänkte inte så mycket på det, förrän Elias säger: ”Är inte det där Måns Zelmerlöv?” – och det var det! Han hade spelning där just den kvällen.

Jag vurmar för mina norrländska rötter och beställer gärna Kalix-löjrom (mamma och pappa är från Kalix) då det finns på menyn! Här elegant ackompanjerat med smörstekt potatisbröd, rödlök, Crème Fraîche och citron. Himmelskt! Jag drack cava till.

Till varmrätt blev det örtfylld Bjärekyckling med pancetta, risotto med sommarkantareller.

Middagen avslutades med bakad chokladkräm, kanderade nötter, citron- och flädersorbet och atsinakrasse. Cara Mia, precis som Måns sjunger!

Efter maten var det tillåtet för barnen att besöka hotellets inomhuspool (de har särskilda tider för barn). En särskilt spännande upplevelse att bada sent på kvällen, tyckte vi, när det är mörkt ute!

Tidigt på morgonen efter testade jag hotellets Roof Top Spa med en infinity pool med vidsträckt utsikt över havet. Jag var helt ensam och kunde sitta där och njuta ostört. Tog några simtag, suckade av belåtenhet och tacksamhet över livet. Hade med mig en självutlösare för dessa bilder om någon undrar vad jag håller i handen, haha…

Sverige blir ju inte vackrare än så här. För mig som arbetar mycket med estetik och form så blir jag alldeles lycklig i själen av att se så här undersköna omgivningar. Det laddar mig med energi som jag behöver långt in i fula november när allt är brunt, grått, deppigt och fult.

Baddräkt från Kaanda Beach Life.

Hotellfrukosten på Hotel Skansen bestod av exotisk frukt, franska ostar, nybakt bröd, pannkakor, charkuterier, croissanter, scrambled eggs och bacon och annat man behöver för att inte hålla vikten i semestertider, haha.

Elsa ville gärna testa C-vitamintabletterna! (Som förmodligen främst var avsedda för de lite småtrötta konferensgästerna…).

Blir alltid lika fascinerad över att det finns sill till frukost! Kanske för att jag inte äter sill överhuvudtaget och ännu mindre kan tänka mig det till frukost, men uppenbarligen är jag i minoritet för det är tydligen väldigt poppis.

Nu har vi ätit, sovit, badat, chillat, garvat (och tjafsat lite), tankat energi och beger oss hemåt till vardagen igen.

Tack Båstad, vädergudarna (det skulle regna men gjorde det bara tillfälligt), Riviera Strand och Hotel Skansen för tre helt magiska dagar!

Vår midsommarbuffé, de kalla rätterna.

Jag fick en fråga via DM på instagram om hur jag resonerar kring kalorier och att äta onyttigt när jag är på hotellvistelser och semester, för att hålla vikten balanserad. För mig ÄR maten en stor del av hotellvistelser och semestrar/ledighet. Det har jag liksom förlikat mig med! Samma sak gäller när vi är hemma men går på middagar hos vänner eller tar hem folk. Jag skulle aldrig drömma om att bjuda på lightalternativ när det är fest, eller sitta och peta i en sallad då jag är bortbjuden. Det låter förstås som en klyscha, men håll balansen så går det bra att fortsätta uppskatta god mat!

För att kunna fortsätta äta och njuta av den (rätt onyttiga) maten så ser jag till att det även finns vardag fast det är semester. Det handlar inte så mycket om tillfälliga nedslag varken nyttigt eller onyttigt, utan det är vad du gör under TID som har betydelse.

En typisk middag för mig: torsk, potatis, grönsaker, keso.

Alltså: förväntar du dig guldstjärna för att du väljer mycket grönsaker vid fem tillfällen under semestern så har det ingen större påverkan om resten av din kost är undermålig. På samma sätt är det ingen fara om du en vecka per ÅR drar i dig 30% fler kalorier än vanligt på en all-inclusive-resa, förutsatt att inte resten av året ser ut så.

Håll vikten på sommaren – mina bästa tips!

1. Skapa vardagsrutiner även då du är ledig

Detta gäller för mig i princip året om eftersom jag är egenföretagare och behöver tvinga mig till rutiner eftersom ingen annan styr upp dem åt mig. Jag gör inte saker annorlunda för att jag är ledig, jag fortsätter som vanligt. Jag VET att det inte riktigt blir som vanligt ändå pga av större mängd frestelser under sommaren, men de får plats eftersom jag ”gör plats” för dem. Jag äter mina planerade måltider och går mina promenader, no matter what.

(Plaggen på bilden kommer från Röhnisch, du hittar dem på rea nu här och här!//REKLAMLÄNK)

2. Förbered den nyttiga maten – för hela familjen

När det är varmt orkar man inte stå och laga mat åt fem personer HELA tiden. Det blir annars som att driva Bed & Breakfast med tre lediga, rastlösa och hungriga barn. Man blir tokig! Underlätta för dig själv. Vi kör storkok med pasta (och/eller ris/potatis/quinoa eller annan valfri kolhydrat) och stoppar i stora byttor och glasburkar i kylskåpet. Och så steker/tillagar vi 2 sorters protein och förvarar detta färdigt i kylskåpet. Förslagsvis stekt kycklingfilé (jag skär den i små tärningar, ca 3-4 cm i diameter, då är de lättare att ha i allt möjligt storleksmässigt), köttfärs, stekt falukorv (nä, ingen optimal proteinkälla men barnen har lite andra preferenser…). Även grönsakerna är förberedda, genom att jag skär och sköljer broccoli i små buketter och stoppar i burkar. Proffsen kokar ägg också i förväg.

I vårt kylskåp finns alltid Protein, Pepsi Max och Prosecco!

Och så ser vi till att ha tonfisk på burk, makrill i tomatsås på burk hemma, liksom edamamebönor och fryst fisk (har alltid Icas ångkokta torsk i frysen, säljs i 2-pack, man tjongar in en påse i micron), skinka, ägg, frysta bär (hallon/blåbär), färsk vattenmelon, ost (parmesan, fetaost, halloumi), falukorv, bacon, kvarg, knäckebröd, rostbröd (vi köper shitloads som vi fryser in så det slipper bli dåligt), gröna bladgrönsaker som ruccola, bladspenat, romansallad + vitkål, tomatpuré, mejeriprodukter som inte är fullfeta (typ Milda Mat Lätt, eller creme fraiche light mm), mellanmjölk.

Med ovanstående är det busenkelt att sno ihop enkla rätter till lunch och middag! Eller picknick. Typ pasta med köttfärs, edamame med tonfisk och potatis, knäckemackor med tonfisk och ägg, toppade med ruccola, knäckemackor med kyckling och bladspenat på, knäckebrödspizza, pasta med bacon och ruccola, pasta med falukorv mm.

Frukost/lunch bestående av kokt ägg, kvarg med bär och knäckemacka + lite grönsallad och vitkål med balsamico

3. Ät grönsaker eller bär till alla måltider

Att äta mer grönt är en stor utmaning, märkte jag när jag började min kostomläggning för några år sedan. Men nu är det en del av mina rutiner, dagligen. Och även när jag går på restaurang! Det GÅR. Men du behöver nöta in det. Jag äter nästan alltid bär till frukost exempelvis. Kvarg och bär, gröt och bär, smoothie på kvarg, mjölk och bär. Försöker täcka halva tallriken till middag med grönt, helst lunchen också. Vadan denna hets med grönsaker? De är volymgivande käk, alltså – du kan äta mängder utan att det innehåller särskilt mkt kalorier. Och de är näringstäta livsmedel med både fibrer, vitaminer och antioxidanter. Just blåbär och broccoli klassas som något av det nyttigaste du kan äta.

Blir glad åt grönsaker även till restaurangmaten, som här på Rest. J

4. Tänk halvbra istället för heldåligt eller perfekt

Ibland kan man av olika anledningar inte få till en perfekt, balanserad och näringsrik måltid! Särskilt inte när man äter i princip samma mat som barnen, eller hänvisas till snabbmatsställen med undermåligt utbud näringsmässigt. Men tänk att du gör rätten halvbra istället för heldålig. Alltså: om det blir korv stroganoff – så pimpa din tallrik med mer broccoli. Falukorv är inget optimalt proteinval, men skitsamma om det sker ibland!

Ibland är jag sugen på toast till middag eller lunch och känner stort behov av det vita brödet. Då äter jag det – men kompletterar med vitkål och ruccolasallad bredvid. Så kan man resonera!

Jag är extremt förtjust i toast och smält ost i kombo med vitt bröd. Så shoot me! Tänker fortsätta äta det emellanåt.

5. Bestäm mängden – i förväg

Ställ inte fram byttor och kastruller på bordet eller chipsskålar fulla till bredden. Det blir svårt för alla i familjen att kontrollera sig då! Ge alla VARSIN tallrik, färdig med med mat. Och när den är slut är det slut. Och så vet alla det på förhand. Man tappar SNABBT greppet om mängd om man fyller på och fyller på, klickar på lite mer sås, tar lite mer pommes frites, en näve godis till…

Jag mäter upp proteinet först, som en knytnäve, typ. Sedan lite kolhydrater och ca 50 % av tallriken är grönsaker.

På bilden ovan ser ni hur olika våra grillmiddagstallrikar kan se ut här hemma. Man kan äta tillsammans med familjen men välja lite olika tillbehör! Min tallrik är den till vänster. Jag tar lite mindre korv och mindre kolhydrater, men desto mer grönsaker. Maken gillar  potatissallad och mkt kött, då tar han det. Och vår matglada 15-åring som tränar fotboll flera ggr i veckan och är rätt aktiv, föredrar pommes frites (och mkt kött). Alla blir mätta, glada och nöjda med denna fördelning!

6. Spä ut vinet med lightläsk eller mineralvatten

Vinkonsumtionen går upp på sommaren, för mig i alla fall. Särskilt prosecco och rosévin. Just de två alkoholsorterna är inte särskilt kaloririka i sig faktiskt (leta efter rosévin med sockerhalt på max 3g/l), men allt handlar förstås om mängd. Rosévinet kan du spä ut genom att göra en spritzer och köra 50% Sprite Zero eller mineralvatten i glaset – och en del is. Då får du en fräschare dryck – hälften så mkt kalorier och hälften så mkt alkohol. Win win! Alkoholen är dålig på flera sätt om du vill hålla vikten: 1. Den är kaloririk. 2. Den försämrar ditt omdöme gällande att överäta onyttig mat. 3. Kroppen ser alkoholen som ett gift och prioriterar att bryta ner den, varpå övrig fettförbränning stannas av. Du försämrar alltså fettförbränningen med alkohol.

Skål!

7. Håll proteinintaget högt

Du ska inte behöva räkna kalorier i tid och otid men behöver vara medveten om att kalorierna räknas. För att slippa grubbla kring vad som är bra eller inte så kan du fokusera på att hålla proteinintaget högt, helst till varje måltid. Då håller du mättnaden längre. Det går åt mer energi för kroppen att bryta ner protein då det är ”tyngre” så därför är det särskilt positivt om du vill hålla vikten. Fokusera på kvarg och bär, broccoli, ägg, edamamebönor, kyckling, tonfisk, nötter, ost (parmesan är väldigt proteinrikt!) och allt mumsigt du lägger på grillen i köttväg (eller fågel/fisk).

Foto iStock

Det jag märker när jag kikar på kursdeltagarnas matvanor i Viktcoach-programmet är att nästan alla äter för lite protein, men för mycket snabba kolhydrater och fet kost. Justerar man den obalansen är mycket vunnet!

Jag och maken äter carpaccio en gång i veckan, gott i värmen!

8. Bestäm en glass-strategi du kan hålla

Glass kan snabbt gå överstyr på sommaren. Eftersom det innehåller både fett och socker i rätt stor mängd i en och samma produkt är det inte kanonbra att dra i sig i för stora mängder. Man uppfattar heller inte alltid exakt HUR söt glassen är, just för att den är kall. Försök att äta en gräddglass som har smält och blivit till soppa, nästan omöjligt pga för söt, då inser du kanske vidden. Men självklart vill man ju äta glass när det är varmt! Här finns lite olika strategier att välja, beroende på tycke och smak.

Välj något av följande tips: 
• Välj isglass, betydligt färre kalorier. Jämförelse: En Piggelin – 55 kcal/st. En Ben & Jerrys ”Peanut Butter Cup” – 400 kcal/bägare (150 g).
• Föredrar du mjukglass (som är bland det onyttigaste) – välj dina tillfällen och kör all in med strössel och hela faderuttan! Vi snackar max en sån rackare per vecka, lite beroende på vad du i övrigt stoppar i dig. Inte en om dagen. Eller tre per vecka.
• Gör milkshake istället, då spär du ut glass med mjölk vilket blir färre kalorier (samma effekt som med principen för spritzer med vin). Välj lättmjölk eller osötad mandeldryck.
• Bli snobbig och selektiv! Undvik trista lightglasser med mängder av tillsatser, ta hellre smakrik, äkta italiensk glass men njut av en mindre mängd och ta kanske 1, max 2 kulor. Blunda och ät långsamt.
• Köp hem Icas mini-mumsbit och ha i frysen! 119 kcal styck. En sån kan du äta varje dag utan större bekymmer.
• Gör egen, nyttigare glass! Går att göra med bär, kvarg, kaffe mm. Här får du mängder av tips.

Foto: iStock

9. Planera snedstegen

Alltså: Jag tänker efter – före. Om jag vet att jag ska till Bomans och äta trerättersmeny följt av hotellfrukost så äter jag inte gifflar och mjukglass på stranden samma dag, eller ens samma vecka. Jag håller alkoholintaget lägre den veckan också. Jag fortsätter mina vardagspromenader och träning precis som vanligt. Inte MER än vanligt, men heller inte mindre (bara för att jag är trött). Håller kosten kanske ännu mer balanserad – på förhand. Alltså mycket fisk, grönsaker, ägg, edamamebönor, bär, kvarg, havregrynsgröt mm – sånt som håller mättnad utan att sticka iväg kalorimässigt. Och så ser jag till att vara utvilad, eftersom jag vet att allt går åt h-e med balans när jag är stressad och har sovit lite.

Väl på plats på hotellet så hoppar jag över chips och snacks på rummet till bubblet (eller äter kanske max en näve) och jag håller mig även borta från godis. Till hotellfrukost så äter jag selektivt och satsar på sånt jag brukar gilla även till vardags, fast det är i lyxigare/fetare form här. Typ äggröra med bacon, surdegsbröd med ost, yoghurt med granola osv. Jag brukar faktiskt hoppa över pannkakor/våfflor med grädde och nutella mm. Älskar inte pannkakor men är galet förtjust i belgiska våfflor. VILL jag ha våfflor (och vet att det finns på frullen) planerar jag för det, men då hoppar jag hellre över desserten kvällen innan.

Och så handlar det om mängden. Restaurangmaten är ju en sak, där är inte á la carte-portionerna så stora. Annat är det med frukosten. Ta en tallrik, fyll den med det du gillar – ta inte om. Case closed!

Det blir i slutändan fler kalorier än två vanliga dygn – so what? Utslaget över en vecka har det mindre betydelse. Det jämnar ofta ut sig!

10. Dramatisera inte misstagen

OK, du åt både mjukglass, sockervadd och hamburgare på Gröna Lund och avslutade kvällen hos grannarna med charkbricka, prosecco och chips. Det var inte riktigt så du hade planerat dina snedsteg. Shit happens! Ibland spårar man ur. Det är tillåtet, vi är människor! Men det är inte tillåtet att älta överätningen och bli en dramaqueen. Säga ”Allt är förstört!” och vräka i sig pizza dagen efter som tröst och tycka synd om sig. Konstatera att det hände och gå vidare i livet. Sommaren är lång. Se till att inte två dagar i rad ser ut så utan återgå till den ordinarie kostrutinen som om inget hänt, utan att försöka ”kompensera” genom att äta mindre eller kuta bort överätningen. Man återställer inte balans genom att göra något radikalt åt andra hållet, man återställer balansen genom att agera coolt och normalt.

Är du nyfiken på min viktminskningskurs online? Gör som Jessica här ovan och många andra – anmäl dig till Netstyle Viktcoach för att skapa en långsiktig hälsoförändring. Nu finns platser för kursstart 1 september!

 

I veckan firade jag och maken 16-årig bröllopsdag genom att besöka härliga Bomans Hotel i Trosa med barnen. Vi har varit här förut, men då var det under en mörkare årstid, för några år sedan.

Rårakorna med löjrom till förrätt var bland det godaste jag ätit. Skulle kunna ha ätit enbart det och blivit nöjd!

Att uppleva Bomans på sommaren är förstås en helt annan sak! Vi hade tur med vädret och Trosa är ju en riktig sommarstad, fullt med rara små hus, omsorgsfullt skötta rosbuskar, ett flertal båtar vid ån och mängder av mysiga små restauranger, lokala butiker och uteserveringar/fik.

Vi bodde i pampiga Trosa-sviten som är ljuvligt kitschigt inredd! Det jag gillar särskilt mycket med Bomans är att just inredningen är rätt okonventionell.

Den präglar den livsbejakande ägarens excentriska smak och sådant uppskattar jag.

Här är det en helt knasig mix av rustik lantlig charm med rödmålade stugor och vita knutar, varvat med rock n’roll, leopardmönstrat (det exotiska temat syns på flera ställen som menyer, servitrisernas plagg, porslin, mm), spännande detaljer inhandlade från världens alla hörn – och förstås en tydlig markör för ägaren Kristin Bomans faiblesse för sensuella skor. More is more. Ni förstår kanske varför jag trivs här!

Maken valde tournedos på fint, hängmörad oxfilé.

Servicen och maten håller en hög ambitionsnivå. Det är personligt, men ändå med en internationell prägel och elegant meny.

Jag tog hälleflundran som var utmärkt. Äter nästan alltid fisk på restaurang, eftersom jag oftast väljer kött hemma. Roligt med omväxling!

Barnen hade tjatat om créme brûlée hela bilresan och jag var orolig över att den desserten eventuellt skulle vara slut (har gjort det misstaget förut att utlova något som sedan inte fanns och besvikelsen hos barnen lärde mig en läxa) eftersom de hade spanat in den på menyn i förväg (mina barn är lika matglada som jag!). Men efterrätten fanns så avslutningen på middagen blev förstås storslagen.

Jag maken tog istället glass, chokladtryffel och chokladmousse. Och cappuccino, serverad i Bomans karaktäristiska leomönstrade porslin!

Det blev ytterligare en kväll med fantastisk solnedgång, lite för mkt mygg, några glada skratt och sedan en efterföljande promenad längs med ån efter maten. Jag tänker ofta på våra kortare resor till mindre städer att jag utan problem skulle kunna överväga att bo så här, permanent.

I en svit, alltså. Haha. Nä, men skämt åsido – i en mindre stad. Jag kanske romantiserar bilden av mindre städer eftersom jag är bortskämd med Stockholms utbud. Men känner mer och mer med åldern att jag inte behöver så jäkla mycket. Har däremot ett stort behov av balans, lugn och vacker omgivning. Och vänliga människor som hälsar på andra främmande på promenaden och inte stirrar ner i marken. Ni som bor i en mindre stad, vad tycker ni? Är det så charmigt som jag beskriver det, eller är jag naiv?

Vanligtvis har Bomans en diger frukostbuffé med alla tänkbara maträtter. Men på grund av covid har restaurangen tagit det säkre före det osäkra kring smittspridningen så gästerna får förboka vissa slot-tider för frukost och därefter beställa från á la carte istället. Funkade helt perfekt.

BETALT SAMARBETE MED SWEDOOR

Jag tycker att dörrar har samma funktion som accessoarer och lyfter husets karaktär, på liknande vis som fina smycken eller skor ger pricken över i:et åt en outfit!

Vår nya vackra dörr till altanen med extra mycket glaspartier för maximalt ljusinsläpp mot sjöutsikten.
Den slitna altandörren som den såg ut innan. Och under själva monteringen…

Därför är jag så otroligt nöjd och glad med våra vackra ytterdörrar från Swedoor. De är stabila och funktionella och passar vårt sekelskifteshus karaktär.

Källaren har fått en riktigt pampig entré med pardörr som är sååå snygg! Modellen heter Scott.

Förebild på vår gamla källardörr och sedan den eleganta pardörren till höger. Vilken makeover!

Jag är så lycklig över att vi vågade välja en ytterdörr i så stark färg som vi gjort! Eftersom vårt hus går i sobra toner som gräddvitt och grått så blir det en stilig kontrast med en pigmentrik entré. Jag har inspirerats av färgglada dörrar i södra England som jag tycker är så fina. Om du törs tycker jag du ska satsa på att låta få dörren målad i en egenvald nyans!

Vi valde Swedoors modell Casella till huvudentrén och lät måla den i den turkosgröna färgen NCS S1040-G10Y. Dörren är målad även på insidan vilket ger en häftig effekt även till hallen. På bilden ovan syns även innerdörren Superior Arv 7220, i vitmålad ask.

Köksentréns vackra dörrmodell från Swedoor är från samma serie som pardörren till källaren, Scott. Vi är så otroligt nöjda med våra dörrar som verkligen har gett huset ett lyft, på ett subtilt sätt! Enda nackdelen med denna typ av renovering är att den väcker den björn som sover. Nu vill vi renovera alla fönster också, som är väldigt slitna (huset har över 115 år på nacken så det är inte så konstigt!). Och det här huset har ca 70 fönster…

Det blir ju ingen utlandsvistelse i sommar, men VAD gör väl det då kvicksilvret visar 32 grader i skuggan?!

Klänning från Cubus, tyvärr förra årets modell.

Vi tillbringade ett helt magiskt dygn på Hotel J i Nacka Strand här i Stockholm igår.

Utsikten från vår balkong i tvåvåningssviten var så HÄR magnifik! Man ser ända bort till Lidingö, till Gröna Lund mm. Spektakulär sjöutsikt över Stockholms hamninlopp.

Hotellets inredning går i den marina stilen, vilket är passande med tanke på läget.

Eftersom vi har tre barn (varav ett är 180 cm nu…) är det ofta en liten utmaning att hitta tillräckligt stora rum, om alla ska bo i samma. Det brukar nästan alltid gå att lösa genom bäddsoffa samt att ställa in en extra säng (som vid detta tillfälle). Jag och maken snodde åt oss sovplatserna på övervåningen.

Självklart matchar jag drinken med klänningen!

Från hotellet är det kanske 2 minuters promenad längs med vattnet ned mot restaurang J som ligger vackert beläget precis vid småbåtshamnen.

Man blir sugen på salt när det är så här varmt, som ni kanske märker! För övrigt en smart lösning och idé för oss som tycker det är lite för pilligt att klutta på små duttar av gräddfil eller smetana på chipsen (ihop med löjrom och gräslök), när man ska portionsplacera dem på varje chips. Ringla över allt så här huller om buller istället! Dekorativt, dessutom. Och såååå gott!

Barnen åt högrevshamburgare och maken tog svensk bankad biff. Jag valde vildfångad lax från Färöarna.

Väljer ofta fisk på restaurang för att den nästan alltid är vällagad. Som min rätt var. Fräscha tillbehör som syrlig spetskål, vårlök, broccoli och friterad färskpotatis. Jösses, så gott. En smak av svensk sommar.

Att maken är komplett hopplös på att fotografera mig är ju ingen nyhet direkt…

Min dotter Elsa får dock godkänt som fotograf! Den orange långklänningen är från Stenströms, klicka här – //reklamlänk// – fläktar skönt i sommarkvällens vindar.

Efterrätterna bestod av varm brownie med salt kolasås och vaniljglass, jordnötskrisp och vit choklad (herregud!), samt en lovely vaniljmousse med jordgubbar, granskott och rostat bovete (måste testa att göra det sistnämnda hemma).

Ja, det blev ett litet glas cava till mamma också!

Ni MÅSTE besöka Restaurang J om ni är i Stockholm!

Efter maten tog vi SL-båten (som stannar regelbundet vid kajen) till Nybroplan – och tillbaka. Det hade hunnit bli kväll då och den lilla sightseeingturen tog över en timma.

Så otroligt rogivande att få sitta på övre däck och njuta av ljum havsbris och se solen gå ner över vår vackra huvudstad!

Fantastiskt med allt vatten. Jag blir helt varm i själen av havet. Nu bor vi förvisso redan vid vatten och är bortskämda med sjöutsikt varje dag. Men det är något särskilt med hav: ljudet, doften, måsarnas skri, det lite bryskare vattnet med strömmar, alla små och STORA båtar… möjligheterna att kunna ta sig härifrån och i princip varsomhelst i världen – havsvägen.

Den här Titanic-bjässen till fartyg från Tui Cruises såg vi igår, tydligen tyskregistrerad? VILL ÅKA med denna! Någon som har mer info…?

Efter hotellfrukosten imorse stod jag på bryggan strax nedanför hotellet och insöp känslan ordentligt. Fyllde lungorna med havsluft, log åt fina minnen som vi kunde ge oss själva och barnen denna gång. Återvände sedan hem, fulladdade med energi (bland annat från tiotusentals kalorier, hehe).

Ibland räcker det med en kort vistelse, i närheten, för att ge ett stort avtryck, länge. Staycation är något vi älskar och kommer att fortsätta göra!

INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAMLÄNKAR
Så vacker uppläggning till fördrinken hemma hos våra vänner och grannar Lena och Micke.

Blått i olika former dyker upp i mitt liv för tillfället av en anledning. Blå himmel, blå plagg, blå mat, blåa textilier.

Ljusblå klänning från Adoore, sandaletter från River Island (gamla). Örhängen från pfg Stockholm, klicka här! och solglasögon från Tom Ford/Synoptik.

Deras somriga tårta med chokladmaräng, grädde och bär var som en DRÖM!

Önskar att en turkosblå pool även fanns i min direkta omgivning och vi överväger nu hur vi ska få till ett sådant poolbygge här hemma. Det blir ju inte denna säsong men kanske nästa.

St Barths kanske vore något? Foto: Unsplash

Tills dess googlar jag bilder på vackra pooler och känner reslusten bli helt enorm. Jag älskar vårt hem och att skrota runt här i huset med barnen utan några särskilda måsten, även denna sommar. Och respekterar förstås världsläget just nu med covid osv. Men är sjukt sugen på att bara…dra härifrån och få lite miljöombyte. Men det får bli lite härlig staycation i Sverige istället!

INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAMLÄNKAR

Jag är väldigt förtjust i plagg som går att kombinera och variera på flera olika sätt, eftersom det gör dem väldigt användbara! Man får många olika outfits för pengarna med andra ord. Som detta set från Kaanda Beach Life, med blus och kjol.

Det går att kombinera på mängder av olika sätt, som kjol till bikinin på stranden (bikinin kommer också från Kaanda Beach Life), till grillpartyt, finmiddagen, lunch inne i stan mm. Kjolen kan du även gör om till axelbandslös klänning om du tycker den blir för lång. Älskar såna här plagg! Sandaletterna från Zara är gamla. Solhatt från H&M och örhängen från pfg Stockholm, klicka här!

Jag har ett bra flow i tillvaron just nu. Blir påmind om det när jag träffar väninnor och kollegor som inte har det lika bra. Jag är lyckligt lottad. Jag är stark, frisk, jobbar dagligen på att bibehålla min hälsa genom att sköta om mig så mycket jag kan UTAN att göra avkall på livets goda. I praktiken innebär det mina dagliga promenader och flitiga steg (nu snittar jag mellan 15-20 tusen steg om dagen), mycket grönsaker och bär till måltiderna, mycket grillat, en hel del återhämtning och sömn/frisk luft med mera.

Jag FÖRSÖKER att hålla en bra balans mellan rätt tidskrävande jobbuppdrag (min satsning på kurverksamheten med Netstyle Viktcoach blev väldigt populär vilket är OTROLIGT roligt, men har också inneburit enormt mycket arbete från min sida då det är i uppstartsfas och jag har noll personer att delegera till) och att kvalitetshänga med familj och vänner.

Min 15-årige son har förvandlats till Tarzan och är nu både (betydligt) längre och tyngre (marginellt…) än morsan!

Det blir en del dagliga cykelturer, kanotfärder och bad vid bryggorna här runt Norrviken. Även kvällsdopp (fantastiskt ljuvligt minus myggbetten). Jag är harmonisk, lycklig, känner mig förväntansfull inför roliga saker som väntar men har framförallt ÄNTLIGEN börjat lära mig uppskatta nuet mer.

Försöker få i mig så mycket vitaminer och antioxidanter jag kan, utan att gå bananas på konstiga extremvarianter av kosthållning som jag vet att jag ändå inte pallar att fullfölja i längden. Alltså ”normal” mat som är vettig och hälsosam. Precis det jag lär mina kursdeltagare!