Att göra en Läckberg – här är mitt bidrag

09 Maj 2016 Att göra en Läckberg – här är mitt bidrag

IMG_3689

Kära Camilla Läckberg, du är inte ensam om att vantrivas i din nuvarande figur, syster! Jag är i sämre form än på flera år. Och jag har inte ens en graviditet att skylla på… Sedan jag blev egenföretagare sitter jag still kanske 11-12 timmar om dagen. Jag tränar 3 gånger i veckan, men tre timmars aktivitet kontra allt stillasittande…?! Alltså, det hade kanske gått ihop om jag skött kosten minutiöst. Men se nä, det har jag ju inte gjort. Utan jag har myst ner mig totalt i vinter och vår och hela tiden skjutit upp kostskärpningen på framtiden. Jag håller mig till en hyfsat balanserad grundkost. Äter mycket protein och grönsaker och sånt som man ska. Men sen småäter jag konstant däremellan och stoppar i mig Gud vet vad.

Bilder ljuger inte. Så här är läget just nu. Herregud. Jag är svullen. Har valkar på ryggen (och lite andra ställen). Celluliter (även på överarmarna?!). Jag har ont i leder och fått mer problem med ländryggen eftersom jag inte tränar som jag ska. Jag har till och med fått psoriasis-liknande knottror och utslag på armbågar och knän. Jag har glanslöst hår med mycket håravfall. Jag är trött dygnet runt. Min hy är ständigt torr och har kollapsat helt. Men: Jag vet att jag är bra på att rycka upp mig och vända trenden. Det har jag gjort förr.

Vikt just nu: Ledsen, men har faktiskt inte hittat vågen än. Jag ljuger inte. Den dyker kanske upp senare i veckan, då ska jag berätta. Men får jag gissa ligger jag nog någonstans i Camillas viktspann, drygt 70 kilo. Kanske mer? Förmodligen! Jag är 172 cm lång.

Skillnaden på min ”skärp till mig”-resa denna gång är att jag inte är på väg någonstans mot ett specifikt mål för att sedan slappna av. Jag ska inte ”resa” någonstans. Jag ska hem. Jag ska bo i min nya vikt, min nya kropp och hitta träningsvanor och kostrutiner som funkar för resten av livet. För jag är jävligt less på att pendla upp och ned i vikt (även om det ”bara” handlar om 8-10 kilon) och vara radikalt ohälsosam ena halvåret för att sedan bli superstrikt nästa halvår. Jag måste få mitt shit together. Det blir svårare och tuffare denna gång, det är jag medveten om. Jag är inte 20 längre. Faktiskt inte 40 längre heller… Men bara för att förutsättningarna och omständigheterna försämras så tänker jag inte låta mig stoppas. Vad är alternativet då? Finns inget annat alternativ än att vända denna ”trend”.

En av mina uppdragsgivare, PT-gurun Olga Rönnberg ska hjälpa mig. Nu jävlar ska dödköttet få jobba. Jag är SÅ laddad, inte det minsta ”nervös” eller känner ”Gud så jobbigt!”. Utan bara tacksamhet över att få styra upp mitt liv med rätt guidning. Jag känner mig fullkomligt trygg i Olgas händer, även om jag vet att jag behöver göra exakt allt jobb själv. Uppdaterat: här kan du läsa mer!

Jag ska dokumentera framgångarna här i bloggen. För jag är helt övertygad om att det kommer att gå bra. Det är ju JAG som bestämmer hur det ska gå, och nu har jag bestämt det. Det kommer kanske ta lite längre tid denna gång, men nu handlar det inte om att vara snygg till en galapremiär eller ett event. Nu handlar det om att vara snygg men framförallt STARK för resten av livet. Det är jobbigt att vara yrkesarbetande trebarnsmamma som driver eget företag. Men det är ännu jobbigare att vara det och dessutom vara i taskig form. Jag behöver styrkan helt enkelt bara för att ta mig igenom dagarna. Låter kanske dramatiskt, men så är det. Titta noga på de här förnedrande bilderna ovanför för så här ska jag inte se ut något mer framöver, so help me God.

Däremot skulle min målbild kunna vara att se ut så här igen. Så såg jag ut för exakt två år sedan. Här vägde jag cirka 61-62 kilo. Jag skulle dock inte ha något emot att väga lite mer fast med ännu mer muskler på kroppen:

IMG_4415

45 Kommentarer
 • Rebecka
  Publicerad 10:25h, 22 mars Svara

  Fin tjej!

 • Eleonor
  Publicerad 20:26h, 19 maj Svara

  Hej!
  Hittade hit via instagram… Jag är lite i samma sits som du… Fick iofs barn för snart 11 månader sen… har tränat mycket sedan vecka 7… men har liksom fastnat och har precis fattat att kosten är sjukt viktig för viktnedgång!! Har alltid ansett mig ”äta nyttigt” men har kommit på att jag småäter det ena och det andra… Har sedan 8 dagar ”shapat upp” vad det gäller småätandet… Jag har framför allt några kilo på magen och låren jag vill bli av med. Min fråga till dig… Hur blev du så fit förra gången du var i form?? Jag vill också få en midja… Hur gjorde du då? Du såg riktigt fit ut!!

 • Lillian
  Publicerad 13:10h, 17 maj Svara

  Oj vad inspirerande! Är själv i den sitsen att jag är lite trött på de där extra kilona som smugit sig på senaste tiden och det degiga som sitter på min kropp. Har börjat leta nya, hälsosammare recept och har faktiskt märkt lite skillnad på vågen och det är inspirerande! Nu ska jag bara springa Göteborgsvarvet så ska jag sätta igång och träna styrka igen. Jag hakar på ditt tåg!

  • Charlotta Flinkenberg
   Publicerad 09:23h, 18 maj Svara

   Vad härligt, välkommen på tåget Lillian! Styrka är verkligen det BÄSTA för att bli av med den där degen… =)

 • Ulla Nilsson
  Publicerad 16:17h, 15 maj Svara

  Det är svårt att leva med psoriasis och även värken i leder som kan sätta in då och då, förr åkte jag alltid till Spanien under 1 månad per år för att få lindring i solen. Av en slump hittade jag en blogg för något år sedan och hittade där även böcker fanns som behandlade ämnet och på ett annat sätt än vad jag tidigare hört talas om.

  Detta har idag gjort att jag fått en enorm lindring utan att behöva använda bråkdel av de salvor och kortisoner jag tidigare använde och jag blir allt bättre för varje dag som går.
  Här är en länk och jag rekommenderar att man tittar dit:
  http://gluten-celiaki.blogspot.com

  Mvh Ulla

  • Charlotta Flinkenberg
   Publicerad 09:21h, 18 maj Svara

   Skönt att höra att du kommit tillrätta med dina problem! Det går ju att motverka flera sorters autoimmuna sjukdomar med en radikal kostomläggning. Har intervjuat flera kvinnor inom detta ämne i ett jobb som snart kommer ut. Tack för att du läser!

 • R
  Publicerad 23:23h, 11 maj Svara

  inte för att vara typ krösamaja, men att alltid vara trött, torr hy och håravfall plus svårt att hålla vikt kan göra det värt att kolla Sköldkörtelvärdena.
  ville bara säga eftersom det gjorde sån enorm skillnad för mig när min underfunktion upptäcktes, och mina symptom var som dom ovan plus att min kropp blev så full av vatten också..

  • Charlotta Flinkenberg
   Publicerad 01:33h, 12 maj Svara

   Älskar krösamajor =) Hmmm, kan säkert vara något sådant, men jag har haft liknande symtom då jag varit överviktig förr – vilka senare gått bort när jag gått ner till normalvikt igen. Men kanske ändå läge att kolla upp bara för att? Tack för tips!

 • Sarah
  Publicerad 14:15h, 11 maj Svara

  Hej Charlotta! Tack för ett bra inlägg! Har följt din viktiga blogg ganska länge och känner igen mig i så mycket av det du skriver om. Var med i PT online under förra hösten men frös mitt abonnemang då jag både fick en hel del förkylningar och skador vilket även ledde till att jag tappade formen. Har tänkt ett tag att jag snart ska tina upp abonnemanget -snart- och jag ska ställa mig på vågen igen -snart-… Efter det här inlägget konstaterar jag att jag tinar upp abonnemanget NU och ställer mig på vågen i MORGON BITTI! Tack för inspiration – blir kul och motiverande att följa din resa här! Tack för sparken i baken!!

  • Charlotta Flinkenberg
   Publicerad 14:34h, 11 maj Svara

   Hej Sarah! Vad roligt att höra att du följt min blogg ett tag =) Klart du ska tina upp din abonnemang NU! Själv letar jag vidare efter vågen… helt otroligt det här att den ”kommit bort” i flytten. Jag har säkert gömt den i någon flyttkartong bara för att… Nu kör vi!

 • Cicci
  Publicerad 14:03h, 11 maj Svara

  Hej.
  Halkade in här av en slump och tänker stanna. Så uppfriskande att läsa och följa! Blev inspirerad direkt! Känner igen mig i allt (förutom att jag aldrig varit så vältränad som du) men värken, tröttheten mm. Kan du så kan jag ?
  Lycka till! / Cicci 44år

  • Charlotta Flinkenberg
   Publicerad 14:40h, 11 maj Svara

   Hej Cicci, välkommen hit – hoppas du stannar! Och lycka till med ditt hälsoinitiativ. Tröttheten är faktiskt värst. Värken kan jag nästan stå ut med då den inte är konstant. Men att gå och gäspa och vara orkeslös hela sin vakna tid…? Nä, inte så kvalitativt liv direkt.

  • Carola
   Publicerad 20:07h, 11 maj Svara

   Håller med i allt ni skriver- dags stt ta itu för det långsiktiga
   Dock har jag aldrig varit med i mama fitness men följer Olga
   Kom in hit av en slump och blev inspirerad!!
   Nu kör vi!!
   Kram på er
   41-åringen (90 pannor) vill ner till 75 som jag var för två år sedan

   • Charlotta Flinkenberg
    Publicerad 10:17h, 12 maj Svara

    Joina mammafitness! Det går lättare med deras hjälp, jag lovar dig. Hejar på dig i din viktnedgång =) Kram

    • Lynn
     Publicerad 08:13h, 09 maj Svara

     Way to use the internet to help people solve proembls!

 • Helena
  Publicerad 11:57h, 11 maj Svara

  Har aldrig läst din blogg innan men följer Olga och mammafit. Du ich jag är lika gamla och jag har gjort samma sak som du, är på samma utgångsläge just nu också… Tack för inspiration och det känns kul att nu följa någon i samma ålder och samma utgångsläge. Jag kommer inte heller att resa längre ?

  • Charlotta Flinkenberg
   Publicerad 14:38h, 11 maj Svara

   Välkommen hit, Helena! Vi är många i samma sits! Många. Åldern påverkar förstås en del, men är inte HELT avgörande. Det blir LITE svårare med åren. Men inte omöjligt. Trust me. =)

 • glitteranna
  Publicerad 10:44h, 11 maj Svara

  Första gången jag läser din blogg idag, men absolut inte sista! Vilken härlig inspiration! Har också bestämt mig för att ta tag i kost och styrka nu, tänker bli en superfit 47-åring??

  • Charlotta Flinkenberg
   Publicerad 10:49h, 11 maj Svara

   Oj, vilken härlig respons! TACK kära Glitteranna! Välkommen hit – här ska inspireras och tajtas till – Sverige kommer att få en hel hög av vältränade 40 (och 50-)plussare inom några månader =)

 • Ingela
  Publicerad 08:33h, 11 maj Svara

  Jag kliver in i din målgrupp, för att ge och få pepp. Sköter träningen bättre än ok men något planlöst. Kosten kan tweakas mer, grönsaker ökas på och vettig mat som går att inkorporera till tre småflickor utan att ge konstiga signaler om vad som är ok och inte ok att äta. Jag tar gärna din hand och håller dig sällskap på vägen. Det här kommer bli skitbra!!!

  • Petra Henriksson
   Publicerad 09:06h, 11 maj Svara

   Ja, maten o barnen är en rätt rolig ekvation faktiskt.. Igår åt vi hamburgare, eller barnen hamburgare men vi bara burgare o tillbehör o jag ser att även våra ungar har börjat att äta mer tillbehör ju mer jag ställer fram… igår var det coleslaw, gurka, tomater, sallad, fetaost o även hamburgerdressing. när den 16åringa dottern väljer halvfrusen mango istl för glass är också en vinst.. 🙂

   • Charlotta Flinkenberg
    Publicerad 09:29h, 11 maj Svara

    Så länge man inte bantar framför barnen utan bara väljer hälsosammare alternativ så ser jag absolut inget fel med detta! Det är då man gör ”konstiga val” som är helt onaturliga, börjar mixtra med pulvershakes och skit så att barnen ser som de kan få knäppa griller i huvudet. Men inga barn har tagit skada av att välja bort pommes frites och istället käka coleslaw och fetaost till sin hamburgare. De får i sig tillräckligt med onödig mat ändå med tanke på hur mkt konstiga tillsatser maten idag tyvärr innehåller. Tror bara det är sunt att lära dem vettiga alternativ. De måste också lära sig att äta för livet och inte för ”beach 2016”. =)

    • Petra Henriksson
     Publicerad 11:22h, 11 maj Svara

     ja, det är ingen lätt ekvation.. vi försöker lära vår tre mellan 6-16år att man kan äta allt men inte jämt, ja hönökaka o oboy är jättegott, men det är inget att bygga en stark kropp på. Jag o sonen har godisförbud men inte kakförbud, tänk så mkt fika han har bakat på dessa månader, ren mat är mkt bättre än tillsatser. O att det är bättre att ta en macka med dubbelt pålägg än två med smör..

     • Charlotta Flinkenberg
      Publicerad 14:48h, 11 maj

      Vilket jättebra tips, en macka med dubbelt pålägg än två med smör! DET ska jag komma ihåg, tack! =)

  • Charlotta Flinkenberg
   Publicerad 09:26h, 11 maj Svara

   Åh vad roligt med fler kvinnor i denna målgrupp =) Välkommen hit! Här ska peppas och inspireras. Vi är ju många med samma eller snarlika utmaningar.

 • Petra Henriksson
  Publicerad 07:25h, 11 maj Svara

  jag blir så glad o fortsätter o läsa o får en tår i ögat.. alltså livet att få i hop allt hur gärna man än vill… jag är också 3barns morsan som snart är 45 o på väg hem, men att hitta balansen är inte enkelt. Men oj vad jag blir inspirerad på min resa genom att se hur många vi är som kämpar med samma mål.. heja dig!!

  • Charlotta Flinkenberg
   Publicerad 09:25h, 11 maj Svara

   Kära Petra! Då har vi mycket gemensamt. Vi tar varandra i hand på den här ”resan” så är jag helt säker på att vi hittar rätt till slut. Låt oss vara varandras pepp-GPS, ska vi säga så? Heja dig också!

 • Susannesvende@hotmail.com
  Publicerad 21:15h, 10 maj Svara

  Tack och lov ?
  Trodde det bara var jag som ”slarvat” bort mig på vägen… Tränade och åt rätt kände mig stark och hälsosam …. Sen hände något sommaren kom allt slit jag lagt ner försvann.. Nu 20 kg plus på 2 år!!!! Vågar ju inte visa mig på gymmet igen, skäms helt enkelt. Men vet jag måste börja nu för att må bra igen… Att det ska va så jäkla svårt ???

  • Charlotta Flinkenberg
   Publicerad 21:55h, 10 maj Svara

   Det viktigaste är kosten! Det svåraste och samtidigt det viktigaste i viktnedgång. Träningen är viktig för annat, för definition av kroppen och för att göra oss starka. Just det sistnämnda är jag i större behov av än att bli smal, om jag ska tänka praktiskt. Jag har varken tid eller lust att gå omkring med ryggont och svullna ben, ledvärk samt vara kroniskt trött och utmattad. Funkar inte med min vardag. Jag behöver styrkan för att överleva om jag ska vara dramatisk. Heja oss! Och herregud, hur ser folk ut på ditt gym…? På mitt gym finns alla sorters folk – trust me! Men så valde jag också Friskis framför Sats, eftersom jag tyckte att majoriteten på Sats var snygga och vältränade och unga. Och i jämförelse med dom kände jag mig fet och osmidig och gammal. På Friskis kör många pensionärer och tjockisar. Där är jag trygg. Men bara på dagtid tydligen, på kvällarna är det massor av muskulösa studenter! Men ingen tittar snett på en. Ingen bryr sig om något annat än sig själva faktiskt. Så jag skulle inte oroa mig om jag var du. Träna hemma då i värsta fall tills du fått till en bra grundshape, haha. Heja oss!

 • Selay
  Publicerad 13:24h, 10 maj Svara

  Tack för detta inlägg! så uppfriskande. Har aldrig känt mig hemma när jag läser de yngre tjejernas träningsbloggar, de som bara äter chiapudding och bor på gymet och inte har barn. Vi andra som har ett vanligt LIV då, hur ska vi förhålla oss till kämpandet med kost och träning? Det är just det jag tycker du verkar förhålla dig till och HÄR hoppas jag finna ännu mer inspo och knep som jag själv kan göra! Jag förstår om du är missnöjd med viktuppgången men ta det för vad det är du har ju tre barn och över 40 så är det inte lika enkelt längre med ämnesomsättning mm… Kram och kämpa på!

  • Charlotta Flinkenberg
   Publicerad 13:37h, 10 maj Svara

   Olika bloggar fyller väl olika behov och min blogg har förmodligen en målgrupp som påminner om mig själv. alltså yrkesarbetande mammor som inte måste få till träningen och kosten OCKSÅ utöver allt annat. Och därför inte orkar hålla på och krångla eller göra det för svårt, exotiskt, krävande eller meckigt. Som chiapudding. Ain’t gonna happen – konsistensen är ju som snor… Men ibland nappar jag på bra recept och smarta knep även från de yngre fitnesstjejernas bloggar, så helt fel är de inte för min del. Men håller med om att det är svårt att relatera till en tjejs magrutor då hon är 22 år och inte har fött barn. Och ännu mindre haft TVÅ barn i magen samtidigt… Krävs ju rätt mkt rehabliknande träning för att bli sig själv efter det. Kram tillbaka!

 • Veronica
  Publicerad 13:00h, 10 maj Svara

  Uppskattar verkligen ärligheten. Oavsett om det går bra eller dåligt är det alltid mer givande att läsa om verklighet än en förskönande bild. Vi är många därute som vet vad du pratar om. Lycka till o hoppas att du vill dela med dig av med o motgång. Jag skrev en kommentar till ett inlägg du gjorde 25 april (om din fysik för två år sedan) om mina funderingar kring hur sjutton man håller vikten när man väl nått dit man vill. Alltså hur man undviker pendlande. Förstår att det inte är där du är just nu men om du har lust att dela med dig av tankar/strategier/verktyg kring det när du väl nått dit vore jag tacksam.

  • Charlotta Flinkenberg
   Publicerad 13:34h, 10 maj Svara

   Tack snälla Veronica! Jag ska svara på den frågan i ett separat inlägg, vet exakt vad du menar och jag höll faktiskt vikten stabil i flera år då jag gick ner väldigt mycket första gången jag lade om min livsstil. Trots barnfödslar däremellan. Jag har inte pendlat katastrofalt mkt men tio kilo blir ju ändå två storlekar i kläder, ungefär. Det är bara att titta på bilderna här så ser man skillnaden. Jag VET strategierna för att behålla vikten men har bara inte utövat dom i praktiken… hela tiden… Återkommer om det, jag lovar! Tack för att du läser =)

 • Debbi
  Publicerad 11:54h, 10 maj Svara

  Åh vad jag känner igen mig, jag har liksom dig inte en bebis/graviditet att skylla på (mina barn är 8 och 4…år) . För 2 år sedan vägde jag 60 kg (jag är 162 cm) därefter hamnade jag i en svacka, senaste året har det blivit mkt stillasittande arbete och kilona har bunkrat sig, jag väger idag 70kg och trivs inte med mitt jag, jag vill oxå hem- hem till min kropp. Heja oss 40+ det får ta tid det viktiga är hälsan!
  Kram

  • Charlotta Flinkenberg
   Publicerad 13:32h, 10 maj Svara

   Då låter det som om du har samma viktsituation (och längd) som Camilla Läckberg! Det TAR tid att återfå formen. Eller skapa en ny form om man tidigare inte haft någon, då man är i vår ålder. Visst. Men så bråttom har jag inte. Jag har ju kunnat se ut så här i över ett halvår så spelar roll om det tar lite tid. Så länge jag är nöjd med hur jag ser ut sen och hur jag mår så är det helt okej! Kram tillbaka

 • Johanna
  Publicerad 10:42h, 10 maj Svara

  Vad roligt att du tar hjälp av Olga!

  Ser fram emot att förhoppningsvis få ta del av hur din plan och ditt upplägg kommer att se ut. 🙂

  Jag måste justera min plan har jag insett.

  • Charlotta Flinkenberg
   Publicerad 13:30h, 10 maj Svara

   Ja, jag är väldigt förväntansfull över att få hjälp av ett sånt proffs som Olga! Ska lägga ut alla detaljer här i bloggen och även i en artikelserie sen på mamma.fit. Återkommer om det! Lycka till med din egen plan.

 • Anne-Lie
  Publicerad 00:48h, 10 maj Svara

  Oj ja du har lagt på dig några kilon minsann! Men bara mänskligt och sånt som händer! Särskilt i vår ålder… kan det vara stressen tro som gör att du överproducerar kortisol och samlar på dig onödig vätska? tycker inte du verkar äta så onyttig mat nämligen men man kanske inte fotar bilder på ALL mat man stoppar i sig… Kram och heja dig – älskar då du visar den jobbiga baksidan också!!!

  • Charlotta Flinkenberg
   Publicerad 13:30h, 10 maj Svara

   Ja, en del extrakilon har det blivit! Ska checka exakt hur många senare i veckan då jag återfunnit vågen. Jag tror inte bara man kan skylla på att det är ”mänskligt”, det är ju ingen övernaturlig kraft som stoppat in några extrakilon i min kropp utan jag har successivt ätit mig till denna form. Och rört mig för lite i vinter/vår. Kram tillbaks!

 • Rebecka F
  Publicerad 22:59h, 09 maj Svara

  Go Charlotta! Jag vet att du nänmnt att du gått upp i vikt tidigare här i bloggen men tyckte inte det har sett så särskilt ”farligt” ut på bilderna. Men det är ju en sak att fotograferas med kläder och sedan utan… Tycker ändå att du är fin nu med, du har ju fött tre barn och är 44 (45?) år! Hoppas du får bukt med maten framförallt – jag har själv kört med Olga och mammafitness och är mer än nöjd. Man får lära sig allt från början igen vilket är nyttigt!

  • Charlotta Flinkenberg
   Publicerad 13:28h, 10 maj Svara

   HELT annan sak att plåtas utan kläder. Jag har alltid vetat hur jag ska klä mig för att bäst framhäva min figur, oavsett vilken dagsform den befinner sig i. Kläder kan man trolla mycket med. Men står man där i bara underkläder – ja, då är det inte lika enkelt längre. Då är det vad det är. Mitt mål är väl helt enkelt att bli snyggare utan kläder! Roligt att höra att du är nöjd med Olga. Jag ser mkt fram emot att lära mig allt hon vet. PS. Jag är 45 år…

 • Anki
  Publicerad 22:46h, 09 maj Svara

  Ska bli SÅ SPÄNNANDE att följa detta! Dela gärna med dig av alla tips på vägen. Jag behöver också bli av med en massa trivselkilon … Vet inte varför de kallas trivselkilon för inte trivs ja i dom !!

  • Charlotta Flinkenberg
   Publicerad 13:27h, 10 maj Svara

   Jag lovar att dela med mig av alla motgångar, framgångar och tips. Tror inte det är några krångligheter egentligen – utan bara om att använda sunt förnuft. Vilket jag inte alltid är så bra på att göra. Håller med om att trivselkilon är ett dåligt ordval! =)

 • Kicki
  Publicerad 21:30h, 09 maj Svara

  Herregud så bra inlägg! Här kom ditt rätta jag fram igen, som jag har saknat det. Menar inte att gotta mig i din viktuppgång för den tror jag att du kan styra upp. Bara skönt att se en fitnessbloggare och offentlig person vara ärlig för en gångs skull! Hejar på dig och Camilla!

  • Charlotta Flinkenberg
   Publicerad 13:26h, 10 maj Svara

   Tack snälla Kicki! Jag behöver all pepp jag kan få. Jag har varit mig själv hela tiden, men kanske inte visat ALLA sidor av mig själv. Alltså halvnaken både framifrån, från sidan och bakifrån… haha. Men även bildligt talat också.

Skriv en kommentar